Vyšetrovanie Gorily pokračuje. Čakajú na medzinárodnú spoluprácu

Úrad špeciálnej prokuratúry potvrdzuje, že vyšetrovanie Gorily pokračuje. Čaká sa na informácie z Veľkej Británie.

Kauza, ktorá zničila stranu Mikuláša Dzurindu a namočila do vážnych právnych problémov desiatky slovenských politikov a podnikateľov stále nie je uzavretá. Úrad špeciálnej prokuratúry tvrdí, že jej vyšetovanie pokračuje. Aktuálne sa vraj čaká na informácie z Anglicka.

„Vyšetrovanie naďalej pokračuje. Očakávame výsledky právnej pomoci z Veľkej Británie, na základe ktorých sa určí ďalší postup vo veci, resp. meritórne rozhodnutie,“ odpovedá Biztweetu hovorkyňa Úrau špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Na otázku, či sa v prípade britskej pomoci jedná o vydanie osoby, jej vypočutie, alebo preverenie iných skutočností, odpovedať nechcela. Vzhľadom na „prebiehajúce vyšetrovanie sa nebudeme podrobnejšie vyjadrovať, aby sme nezmarili alebo nesťažili vyšetrovanie,“ uviedla Tökölyová.

Je to viac ako rok po tom, čo šéf Úradu špeciálnej prokuratúry Dušan Kováčik oznámil potvrdenie niekoľkých závažných informácií zo spisu Gorila, pričom podľa neho, mohli viesť k podaniu obžaloby vočui konkrétnym osobám.

Spis Gorila, Slovenskej informačnej služby (SIS), ktorého vierohodnosť potvrdili vyšetrovatelia aj súd, obsahoval záznamy akcie SIS. Tá sa odohrávala v rokoch 2005-2006.

Už od novembra 2010 do júla 2011 vyšetroval kauzu úrad boja proti korupcii. Potom ho prevzala vojenská prokuratúra a vyšetrovanie ukončila. V auguste 2011 už bol prípad považovaný za uzavretý.

Jedným z dôvodov skorého ukončenia, bola napríklad nespolupráca riaditeľa SIS, Karola Mitríka, ktorý odmietol zbaviť členov tajnej služby mlčanlivosti. Pričom je jasné, že oni boli hlavným článkom v kauze a mali by sa skutočne k čomu vyjadrovať. 20. decembra 2011 a následne, 9. januára 2012, vtedajší minister vnútra Daniel Lipšic zostavil desaťčlenný tím vyšetrovateľov, nad ktorým mala dozor výlučne Špeciálna prokuratúra.

Tím bol zostavený z kriminalistov z Úradu boja proti organizovanej kriminalite, z Úradu boja proti korupcii a z Úradu inšpekcie. Na čele tímu stál Marek Gajdoš. Celú kauzu dozoruje špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

Čítajte aj:

Nezávislé a rýchle vyšetrenie Gorily? Na Slovensku je to len pekné prianie

Jozef Oravkin: Realitná gorila Penty

Akadémia médií nevie čo ďalej. Hrozí jej odobratie akreditácií

Právnici, účtovníci a ministri. Ako SMER ovládol elektronizáciu

Odrazu, akoby všetci chceli kauzu riešiť osobitne. Aj keď bol Lipšic proti, nezabránil Generálnej prokuratúre vytvoriť si svoj vlastný vyšetrovací tím. Ten sa mal skladať z prokurátorov ako Ján Šanta, Jozef Šufliarsky a Jozef Čentéš.

Lipšicov tím sa nasledujúce roky rozširoval a občas aj zužoval, čo bolo sprevádzané špekuláciami o tlakoch novej vlády.

Na jednej strane je množstvo vecí, ktoré treba preskúmať a prešetriť, no na druhej zase nedostatok usvedčujúcich materiálov, ktoré záhadne zmizli. Pojmy ako skartácia či strata dôležitých dokumentov, nie sú pre vyšetrovací tím nič nové.

Zastavilo sa napríklad stíhanie v prípade kupovania poslancov za druhej Dzurindovej vlády. Rovnako sa zastavilo aj stíhanie vo veci kupovania hlasov, počas hlasovania o zdravotnej reforme Rudolfa Zajaca. Vtedy údajne Penta ponúkala dva milióny za jeden hlas.

V tej istej dobe sa v byte objavovali ľudia zo Smeru vrátane Roberta Fica, Jaroslav Haščák z Penty a rôzni ministri a vysoko postavení ľudia, či už vlád Smeru alebo súčasnej opozície. V tejto pavučine vzťahov sa preberali témy okolo privatizácie Letiska M. R. Štefánika, Transpetrolu, Rozvodných závodov – Východoslovenská, Stredoslovenská a Západoslovenská energetika – VSE, SSE a ZSE, Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a.s. – SEPS... a i.

Práve prípad privatizácie letiska bol zastavený rovnako, ako to bolo so Zajacovými reformami. V súvislosti s kúpou bratislavského aj košického letiska, mal byť vydieraný bývalý minister dopravy Pavol Prokopovič. Ten to hneď poprel, aj napriek výpovedi svedka, bývalého manažéra bratislavského letiska. Penta podľa neho tlačila na Prokopoviča, aby bratislavské a košické letisko predal jej a nie J&T.

V roku 2015, sa Marek Gajdoš pre Denník N vyjadril, že informácie obsiahnuté v materiáli Gorila, ktorý bol zverejnený na internete, sa do vysokej miery s vyšetrovaním potvrdzujú.

Vyšetrovací tým, ktorý vzniesol celkovo 23 pripravených obvinení, bol kontroverzným Kováčikom zrušený a persekuovaný. Po kontroverzných zásahoch policajného prezidenta Tibora Gašpara a ministra vnútra Roberta Kaliňáka však napriek tomu prišli závažné zistenia nového neskúseného tímu. Práve tým sa teraz úrady zaoberajú.

Aké mená z Gorily zatiaľ utrpeli? Odvolaná z funkcie bola šéfka Fondu národného majetku, Anna Bubeníková. Dobrovoľne z funkcie odišiel Milan Krajniak, ktorý mal podľa spisu hlasovať na pokyny Penty. Ďalším obetným baránkom bol šéf nemocnice sv. Michala Stanislav Janota. Toto sú stále len malé ryby vo veľkom oceáne, a čo je najväčším výsmechom, politikov a tých, ktorí boli v spise spomínaní najčastejšie, začali vypočúvať až teraz.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb