Akadémia médií nevie čo ďalej. Hrozí jej odobratie akreditácií

Ministerstvo školstva posudzuje akreditáciu pre odbornú vysokú školu Akadémia médií. Súd zároveň rozhoduje o prideľovaní bakalárskych titulov pre jej masmediálnych študentov. Škola má finančné aj personálne problémy a nie je jasné, či bude pokračovať.

Akadémia médií, odborná vysoká škola mediálnej a marketingovej komunikácie v Bratislave sa v súčasnej dobe nachádza v procese komplexnej akreditácie svojich činností, v rámci ktorej ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky rozhoduje o právach vysokej školy uskutočňovať študijné programy, ktoré v súčasnosti študentom ponúka. Škola na tom nie je dobře finančne a po vážnych pochybnostiach o profesionálnych kvalitách prednášajúcich, vedenia, či obsahu štúdia, hrozí, že o náplň podnikania príde.

Prvou lastovičkou odporu rezortu školstva voči kvalite školy bolo rozhodnutie zakázať jej udeľovať akademický titul bakalár absolventom študijných programov marketingová komunikácia a mediálna komunikácia v študijnom odbore masmediálne štúdiá v dennej aj externej forme štúdia

Škola sa však voči rozhodnutiu právne bráni a Krajský súd v Bratislave rozsudkom zo dňa 7. 12. 2017 zrušil štyri rozhodnutia ministerstva o pozastavení platnosti priznaných práv udeľovať tituly a vrátil ministerstvu vec na ďalšie konanie.

Kasačná sťažnosť

„Proti rozsudku sme podali kasačnú sťažnosť zo dňa 1.2.2018, pričom sme zároveň podali návrh na priznanie odkladného účinku kasačnej sťažnosti. O kasačnej sťažnosti, ani o návrhu na priznanie odkladného účinku kasačnej sťažnosti súd do dnešného dňa nerozhodol. S ohľadom na uvedené ministerstvo vo veci 4 zrušených rozhodnutí zatiaľ ďalej nekoná a čaká na rozhodnutie súdu o kasačnej sťažnosti a o návrhu na priznanie odkladného účinku tejto kasačnej sťažnosti,“ uvádza pre Biztweet odbor komununikácie a protokolu ministerstva školstva.

Ministerstvo poskytlo súkromnej vysokej škole v roku 2017 finančné prostriedky na sociálne a motivačné štipendiá študentov vo výške 13846 eur. Na časť finančných prostriedkov (7000 eur) mala škola právny nárok. Poskytnuté finančné prostriedky neboli k dnešnému dňu zúčtované, pretože vysoká škola aj na opakované výzvy odmietla rezortu poskytnúť požadované podklady. V roku 2018 neboli škole poskytnuté žiadne finančné prostriedky.

Čítajte aj:

Právnici, účtovníci a ministri. Ako SMER ovládol elektronizáciu

Úrad vlády robí personálne zmeny. Troškovú neriešia

Česká ministerka priniesla nechcenú reklamu pre slovenské školstvo

Akadémia médií vznikla v roku 2006, následne získala akreditáciu pre dva študijné bakalárske programy – Mediálna komunikácia a Marketingová komunikácia. Prvých študentov vyučovala v roku 2011, neskôr pribudol aj magisterský stupeň štúdia.

Rektorkou manželka

Jej riaditeľom bol dlho Peter Ošváth, ktorého sa zo školy snažil vytlačiť po finančných problémoch nový investor. Napriek tomu, že ide celý čas zrejme o súkromnú a ziskovú činnosť, škola stále funguje ako nezisková organizácia. Po vstupe nového investora, ktorým bol Erik Mikurčík, známy napríklad z kauzy Carlton, sa v škole posilnila pozícia kontroverzného politika a samozvaného odborníka na medzinárodné a politické vzťahy Eduarda Chmelára, ktorý sa stal opakovane rektorom školy.

Chmelára potom vo funkcii vystriedala Božidara Turzonovová. Po čase ju nahradila priamo matka Erika Mikurčíka Mária. Aj pre pochybnosti o profesionálnych kvalitách vedenia ministerstvo plánuje odobrať škole povolenia.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb