Úrad vlády robí personálne zmeny. Troškovú neriešia

Úrad vlády stále nekomentuje Máriu Troškovú. Za Jasaňa a Šipoša našli a hľadajú náhradu.

Na miesta odídencov z dlhoročných postov úradu vlády zasadli staronové tváre. Inštitúcia zarážajúco nekomentuje pozíciu Márie Troškovej. Nevieme ani to, či playmate blízka ľuďom podozrievaným z organizovaného zločinu, ktorú si na úrad dotiahol Robert Fico, nepoberá stále plat z verejných peňazí.

Bez udania jasného dôvodu, ale v jasnej súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka so snúbenicou, ktorá ukázala na prepojenia organizovaného zločinu priamo s úradom vlády, skončil zo svojej vôle na pozícii kancelárie predsedu vlády Roman Šipoš.

I keď okolo personálnych zmien na úrade vlády nebolo dlho počuť detaily a v horúcej inštitúcii bojovala zložka expremiéra Roberta Fica s nominantmi ďalších predstaviteľov Smeru, už je jasné, ako niektoré personálie dopadli.

Na miesto Romana Šipoša bol dosadený Patrik Krauspe, Peter Pellegrini si teda za riaditeľa kancelárie vybral dlhoročného partnera, ktorý ho sprevádza už od doby, čo ho za budúcu generáciu lídrov vybralo vedenie Smeru.

Krauspe bol od augusta 2014 do marca 2016 riaditeľom kancelárie ministra školstva za pôsobenia Pellegriniho aj Juraja Draxlera. Po voľbách si ho Pellegrini vybral ako poradcu podpredsedu vlády pre investície, po čase celý úrad viedol.

Predtým pôsobil deväť rokov ako riaditeľ správcu slovenskej národnej domény „.sk“ - firmy SK-NIC, ktorá je dcérskou spoločnosťou Danubiatel. Necelé tri roky zastával funkciu výkonného šéfa asociácie telekomunikačných operátorov.

Čítajte aj:

Jana si do úst neberte. Proti konšpirátorom bojoval

Modrovský pre Biztweet: Polícia i prokuratúra sú nečinné

Poľnohospodárske dotácie majú pre mafiánske rozkrádanie problém

Za šéfa úradu premiéra si ho Pellegrini vybral zase priamo. „Funkciu riaditeľa kancelárie predsedu vlády SR vykonáva v súlade so zákonom o štátnej službe bývalý riaditeľ kancelárie podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu,“ potvrzuje informáciu Biztweetu tlačový a informačný odbor úradu vlády.

Ďalšiu neznámu v prípade Viliama Jasaňa, ktorý svoj úrad opustil nedobrovoľne po závažných obvineniach z konca februára 2018, má rozlúštiť ďalší ostrieľaný úradník.

Pripomeňme, že Jasaňa stiahli po tom, čo článok zavraždeného novinára Jána Kuciaka upozornil na fakt, že podľa obchodného registra figuroval v štruktúrach firmy PRODEST, kde bol zapísaný aj Antonino Vadala. Do Talianska vydaný dotačný podvodník, ktorý je podozrievaný z členstva v jednej z najnebezpečnejších svetových zločineckých skupín 'Ndrangheta, teda podnikal s človekom, ktorý mal ako jeden z najvyššie postavených bezpečnostných pracovníkov štátu prístup ku ktorejkoľvek bezpečnostnej stránke štátu.

Po Jasaňovom arogantnom nekomunikovaní bol stiahnutý vládou, naoko dočasne, dokiaľ sa nepreukáže, že šlo o vykonštruované obvinenia. Už teraz je však jasné, že argumenty úradu vlády došli. Jasaň končí. Dočasne povereným vykonávať riaditeľa odboru krízového manažmentu a bezpečnosti štátu je Pavel Turek.

Ide o súčasného vedúceho oddelenia krízového manažmentu a analýz. „V súlade so zákonom o štátnej službe bude výberové konanie vyhlásené najneskôr do 30. novembra 2018,“ dodáva úrad vlády.

Len nedávno bol vládou odvolaný Igor Federič. Ten bol v roku 1999 pri vzniku strany Smer a bol údajnou pravou rukou Roberta Fica. Do parlamentu sa prvýkrát dostal v roku 2002, predsedal výboru pre nezlučiteľnosť funkcií a pôsobil aj vo výbore pre sociálne veci a bývanie. V ďalšom volebnom období sa už presunul na Úrad vlády, keď ho aj opäť zvolili za poslanca Smeru. Vedúceho úradu vlády vymenúva a odvoláva vláda Slovenskej republiky, a tak jeho odchod úrad vlády nechce komentovať.

Neodpovedal nám žiaľ ani na otázku k „štátnej radkyni“ Márii Troškovej. Tá údajne pracovala ako asistentka expredsedu vlády Roberta Fica od roku 2014. Údajne uvádzame preto, že to nie je jasné a úrad vlády, navzdory porušeniu zákona o slobodnom prístupe k informáciam žiadne detaily k jej pozícii žiadnemu médiu neuviedol.

Od 1. marca 2015 bola zamestnankyňou Kancelárie predsedu vlády v dočasnej štátnej službe. V roku 2015 získala miesto hlavnej štátnej radkyne. Toto miesto pritom oficiálne neexistuje a vymysleli ho pre Troškovú.

Úrad vlády odmietol zverejniť jej kvalifikáciu, predchádzajúce pracovné skúsenosti, výšku platu či presné vymedzenie pracovných povinností. Bola známa iba z bulváru a nahých fotiek pre pánske časopisy. Bulvár ju viackrát prichytil v intímnych situáciach s Ficom.

Expremiér svoju údajnú milenku opakovane vodil na oficiálne štátne návstevy, aj s predstaviteľmi najvyšších zahaničných delegácií, na čo sa opakovane zahraniční diplomati sťažovali.

Ako uviedol Ján Kuciak vo svojom poslednom zverejnenom článku, Trošková figurovala ako štatutárka vo viacerých firmách Antonina Vadalu, o ktorom sme písali vyššie. Bola dokonca jeho milostnou partnerkou a údajne spolu nejaký čas aj žili. Ako je možné, že sa stala pravou rukou premiéra dodnes nikto nevysvetlil. Rovnako sme nezistili ani to, čo je s ňou dnes, úrad vlády nám neodpovedá a nevieme, či stále nepoberá peniaze daňových poplatníkov.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope