Česká ministerka priniesla nechcenú reklamu pre slovenské školstvo

Zvláštne tituly a plagiatorské podozrenia českej ministerky spravodlivosti priniesli nechcenú pozornosť pre slovenské vysoké školy.

Nominantka Andreja Babiša Taťána Malá, ktorú podozrievajú z opísania diplomovej práce na bratislavskej Paneurópskej vysokej škole, upriamila pozornosť českých médií na kvalitu vysokého školstva na Slovensku.

Server hlidacipes.org pripomína, že zatiaľ čo na univerzitách v Česku študovalo v školskom roku 2017/2018 viac ako 22 tisíc slovenských študentov, na univerzitách na Slovensku bolo v tom istom čase zapísaných len 308 Čechov.

Medzi nimi je pritom mnoho politikov a iných vysokopostavených ľudí. A najčastejšie na Slovensku študujú právo. Ministerka spravodlivosti bez akejkoľvek právnej praxe Malá svoju problematickú diplomovú prácu so znakmi plagiátorstva obhajovala v roku 2011, keď v Bratislave na Univerzite Komenského študovala aj bývalá najvyššia štátna zástupkyňa Renáta Vesecká. Do doktorandského štúdia sa prihlásila ešte v čase, keď bola v funkcii.

Na otázku "prečo Slovensko?" odpovedala, že z Brna mala do Bratislavy bližšie než inam, a že doktorát v Brne nemohla robiť, lebo ju Masarykova univerzita vymenovala do vedeckej rady,

Bývalý juhomoravský župan Michal Hašek a ďalší bývalí politici a členovia juhomoravského ČSSD získali svoju právnickú prípravu na vysokej škole Danubius v Sládkovičove. Okrem týchto pochybností o kvalite tamojšej výchovy vzbudil v týchto prípadoch pozornosť fakt, že dekanom právnickej fakulty v Sládkovičove bol Mojmír Mamojka, poslanec najsilnejšej slovenskej strany SMER, partnera českých sociálnych demokratov. O ďalších kontroverziách školy, tamojších absolventoch a profesoroch z radov politiky, či organizovaného zločinu písal aj Biztweet.

V roku 2015 škola prišla o právo udeľovať tituly Ph.D. Župan Hašek získal počas svojho štúdia malý doktorát a titul JUDr. Škola mala aj svoju českú "pobočku", Joštovu akadémiu v Brne. Joštova akadémia nikdy nezískala v Česku akreditáciu, preto fungovala na princípe "konzultačného centra". Študenti tam v Brne mohli prísť, ale skúšky potom skladali na Slovensku. Joštova akadémia zanikla prakticky v rovnakej dobe, kedy právnická fakulta jej materskej školy prišla o právo udeľovať niektoré tituly.

Kvôli výuke práva v systéme "konzultačných stredísk" v Prahe, Brne a Ostrave mala v minulosti v Česku problémy aj Paneurópska vysoká škola v Bratislave. Tá začala v Česku ponúkať právnicke štúdium ešte pod svojou pôvodnou značkou Bratislavská vysoká škola práva.

Česká advokátska komora uznáva ukončené právne vzdelanie tamojších študentov, ale nechce ich zapísať do zoznamu advokátskych koncipientov, až kým nezložia skúšky aj zo základov českého práva na českej škole.

Čítajte aj:

Ľudovít Sátor: záhadné zmiznutie pána Dunajskej Stredy

Trio na predaj. Borisove deti toho veľa nepriniesli

Jana si do úst neberte. Proti konšpirátorom bojoval

"Konkrétne u Paneurópskej nám vadili prevádzkové pobočky, ktoré podľa nášho názoru nelegálne vyučovali české právo. Toto nám osvedčili v minulosti aj súdy," uviedla hovorkyňa Českej advokátskej komory Iva Chaloupková.

Paneurópsku vysokú školu spoluzakladal v roku 2004 Ján Čarnogurský, bývalý kresťansko-demokratický politik. Čarnogurský je známy svojou náklonnosťou k Rusku a dnes je predsedom slovensko-ruskej spoločnosti, ktorá podľa svojho webu "hľadá spojenie výhod európskej integrácie s tradičným slovenským rusofilstvom".

Podnikatelia ruského pôvodu poskytli na rozvoj školy kapitál a zasadali vo vedení vysokej školy. V roku 2014 ale predali školu českému finančníkovi Miroslavovi Kurkovi a škola sa stala súčasťou jeho holdingu Prosperita.

Paneurópska vysoká škola v roku 2015 kvôli existencii zahraničných pobočiek v Českej republike tiež dočasne prišla o akreditáciu v oblasti práva. V nasledujúcom roku akreditácie pre všetky svoje študijné programy obhájila. Medzi vyučujícich na škole patrí aj slovenská expremiérka Iveta Radičová alebo exministerska spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Škola má okrem fakulty práva a fakulty psychológie, fakultu ekonomiky a podnikania, fakultu masmédií a fakultu informatiky.

O Paneurópskej vysokej škole sa v Česku písalo i po tom, ako na nej získal docenturu Petr Žantovský, mediálny analytik, blízky českej dezinformačnej scéne, xenofóbnej SPD a prezidentovi Zemanovi a od tohto roku člen rady ČTK. Oponenturu Žantovskému napísal exprezident Václav Klaus.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope