Sulík: O kandidatúre do europarlamentu rozhodnutie nepadlo

O kandidatúre do Európskeho parlamentu rozhodnutie nepadlo. Opozícia urobila pre predčasné voľby. Kiska necháva na svoje kroky čakať, nuž vyjadrím sa, keď bude jasné, čo vlastne urobí. Predseda SaS Richard Sulík v rozhovore pre Biztweet.

Biztweet: Nedávno ste upozornili na bezpečnostné hrozby spojené s proruským prístupom Andreja Danka. V čom je prehnaný?

Richard Sulík: Slovenská republika je členom Európskej únie a NATO. Naše smerovanie je jasné. Výlety Andreja Danka a jeho rozplývanie sa v ruskej Dume nad slovensko-ruským porozumením považujem za kroky na jeho vlastnú päsť, nie za oficiálny postoj Slovenskej vlády.

Biztweet: Ako by mohol Slovensku uškodiť?

Richard Sulík: Úplne zbytočne vysiela iritujúce signály.

Biztweet: Tieto otázky by sa už neriešili, ak by sa tesne po februárových udalostiach koaličné strany nerozhodli pokračovať v mandáte. Akú rolu vtedy hrala opozícia?

Richard Sulík: Opozícia využila všetky nástroje, ktoré mala k dispozícii, k situácii sme sa vyjadrovali denne a prinášali riešenia. Spoločnosť očakávala, že budeme dostatočne hlasní, a to, myslím, sme splnili. Rozhodnutia však robí vláda a parlamentná väčšina.

Biztweet: Mohla opozícia urobiť pre predčasné voľby viac?

Richard Sulík: Nie.

Biztweet: Nemohol byť problémom príliš víťazný postoj, ktorý niekedy vzbudzoval dojem ako keby k predčasným voľbám stačili protesty v uliciach?

Richard Sulík: Protesty boli občianske, nie politické. Rešpektovali sme želanie organizátorov zachovať ich protestami občanov. Náš postoj ani trochu nepovažujem za „víťazný“ – zomreli predsa dvaja nevinní ľudia a spolu s ich vraždou sa odkryli ďalšie a ďalšie kauzy strany Smer-SD. Ukázalo sa, že mafia bola prítomná priamo na Úrade vlády.

Biztweet: Napriek pokračovaniu vládneho zloženia stále nedošlo k naplneniu výraznejšieho počtu požiadaviek protestujúcich ľudí z ulíc. Myslíte, že ešte dôjde k doriešeniu otázok ako fungovanie špeciálneho prokurátora Kováčika, či transparentné zmeny v polícii?

Richard Sulík: Nesplnili sa ani naše požiadavky, ani požiadavky organizátorov protestov. Strana SaS robí všetko, čo môže ako opozičná strana robiť, aby vládu primäla aspoň brať na požiadavky ohľad. Nazdávame sa však, že zmenu môžu priniesť až najbližšie parlamentné voľby.

Biztweet: Nie je voči pánovi Lučanskému ako dočasnému policajnému prezidentovi opozícia pritvrdá? Ako by ste voľbu policajného prezidenta menili vy?

Richard Sulík: Nemôžete byť pritvrdí k človeku, ktorý nedokáže alebo nechce vysvetliť pôvod svojho majetku, nehnuteľností na Slovensku a na Floride, keď podozrenia z trestnej činnosti pretrvávajú. Tento pán by nemal byť ani radovým policajtom, nieto policajným prezidentom.

Čítajte aj:

Kiššová pre Biztweet: Táto vláda je jedna veľká hrôza

Beblavý pre Biztweet: Neviem, kto Smer volí

Ravasz pre Biztweet: Kaliňákove vyjadrenia vnímam ako komunikačnú skratku

Biztweet: Na pozadí personálnych zmien a aspoň demonštratívneho preukazovania záujmu riešiť niektoré z alarmujúcich problémov prináša vláda nové sociálne balíčky. Funguje to a prepad preferencií sa zastavil. Nemyslíte, že SMER napokon ešte posilní?

Richard Sulík: To, aké výsledky dosiahne strana Smer, závisí od občanov, od voličov. Rozhoduje výsledok vo voľbách, nie volebné preferencie. A žiaden balíček nenahradí to, čo všetko dokázal Smer ukradnúť.

Biztweet: Ako ho chcete poraziť? A myslíte, že to zvládnete sami?

Richard Sulík: Strana Sloboda a Solidarita ide do volieb samostatne ako silná a etablovaná liberálna strana. Všetko ostatné sa rozhodne podľa výsledkov volieb.

Biztweet: Otázka kandidatúry na prezidenta však zase ukazuje na nekoordinovanosť opozície. Boris Kollár aj vaša strana dlho nečakali s predstavením kandidáta, OĽANO sa nestihlo ani poobzerať, nešlo postaviť spoločného kandidáta, alebo spolu taktiku trpezlivo naplánovať?

Richard Sulík: Je dobrým právom politických strán navrhnúť kandidáta na prezidenta a podľa môjho názoru je dobré, že budú mať občania v prvom kole široký výber. Rozhodne druhé kolo, do ktorého sa dostanú dvaja najlepší. Strana SaS o tom, ktorého kandidáta podporí, rozhodne 25. júna na zasadnutí Republikovej rady.

Biztweet: Podľa niektorých kritikov ste začali útočiť na Andreja Kisku. Vraj sa bojíte jeho vstupu do parlamentnej politiky. Nebolo by rozumnejšie v prípade potvrdenia tejto ambície hľadať radšej spoločné prepojenia?

Richard Sulík: Nikdy som nevyjadril strach z akéhokoľvek kroku Andreja Kisku. Označil som jeho vyjadrenia za zmätočné – najprv z politiky odchádzal, aby sa venoval rodine a následne prijme ešte časovo náročnejšie rozhodnutie. Situácia sa mení každý deň, Andrej Kiska necháva na svoje kroky čakať, nuž vyjadrím sa aj ja, keď bude jasné, čo vlastne urobí.

Biztweet: Čoskoro prebehnú aj voľby do Európskeho parlamentu. Budete kandidovať?

Richard Sulík: K tejto téme rozhodnutie ešte nepadlo, ale budem o ňom včas informovať.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope