Hodnota života podľa kapitána Danka

Andrej Danko v posledných dňoch zase predviedol jeho špeciálny pohľad na svet. Po tvrdej kritike ukrajinskej vlády prišiel s obhajobou ruskej propagandy a spochybňovaním politických vrážd.

Kritika Ukrajiny sa týkala zvláštnej akcie tamojších tajných služieb, ktoré predstierali vraždu novinára Arkadija Babčenka. Je pravdou, že postup, kedy z oznámenia akcie urobili tamojšie služby excentrickú provokáciu, pobúril aj medzinárodné novinárske organizácie, politici sa však komentára vzhľadom k citlivosti prípadu vyvarovali.

Aj preto je nie celkom pochopiteľné prečo sa k téme Andrej Danko vyjadril opakovane a v takom rozsahu, že si to vyžiadalo aj samostatné tlačové vystúpenie. Slovensko tak zatiahol do silne polarizovaného ukrajinsko-ruského nenávistného vzťahu.

V relácii „V politike“, kde sa stretol so submisívnym moderátorom Norbertom Dolinským svoje tvrdenia rozvinul a prešiel z kritiky ukrajinského postupu k podpore ruskej propagandy. V nahrávke deň pred pracovnou cestou do Moskvy pripomenul, že akcia ohľadom fingovanej vraždy Babčenka bola potupou hodnoty ľudského života.

Hneď na to však prešiel k ešte výraznejšej potupe sám. V nekonfliktnej relácii TA3 si dovolil spochybniť vraždy novinárov v Rusku. Podľa neho ide často o vraždy, ktoré s prácou žurnalistov nesúvisia a ako politicky motivované sa ich snažia vykresliť nepriatelia Ruska.

Pripomeňme, že podľa štatistík Reportérov bez hraníc zomrelo v súvislosti zo svojou prácou 58 ruských novinárov za posledných 15 rokov. U ďalších sa spojitosť s výkonom povolania nedala preukázať. Slová predsedu Národnej rady Slovenskej republiky, ktoré z tohto faktu robia polemické špekulácie ich pamiatke veľmi neslúžia.

Čítajte ďalšie komentáre autora:

Zvykli sme si na to

Po vzore hegemónov a v Orbánových šľapajách

Čo a komu by mohol Kiska dať a naopak vziať

Dankovi v monológovej úlohe nedeľnej politickej relácie prešli aj ďalšie klasické propagandistické lži a argumentačné fauly, ktorými spochybnil prítomnosť ruských vojsk na východe Ukrajiny, či naznačil, že Majdan bol pripravený záhadnými západnými tajnými agentúrami.

Nepochopiteľne nekonfrontovaný moderátorom ostal aj pri ďalších zvláštne nápadných vyjadreniach o silnom Rusku ako zárukou mieru, či vtedy, keď tisíce mŕtvych u východného suseda Slovenska podraďoval spojenectvu s Ruskom, ktoré má byť podľa Danka hlavným spojencom Európy.

Hoaxový slovník slovenského kapitána nie je ničím novým. Podobá sa tomu, ktorý používajú desiatky slovenských, českých, maďarských, či poľských proruských kritikov Bruselu. Otázkou ostáva, či ide z Dankovej strany iba o snahu zapáčiť sa radikálnejšiemu spektru voličov, alebo je za jeho proruskou aktivitou aj zištný vplyv.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope