Igor Ledecký: Tajomný Rus zakorenil na Slovensku

Napriek tomu, že je aktívny v biznisovej diplomacii, vlastní známe vinárstva a skrížil zbrane s najbohatším Čechom, o podnikateľovi Igorovi Ledeckom kolujú iba legendy.

To preto, že sa v médiách nerád prezentuje na štýl iných slovenských oligarchov, nevystupuje ani ako kapitán priemyslu, kráľ vinárstva, či výnimočný diplomat. Minimálne jeden z týchto titulov by si však narokovať mohol.

Igor Ledecký, nech sa s ním spája akokoľvek tajuplné pozadie, patrí medzi najúspešnejších slovenských vinárov. Jeho vinárstvo Elesko, ktoré spolu so ženou a synom ovláda cez cyperskú spoločnosť Stopcore Limited, vlastní aktíva v hodnote viac ako 33 miliónov eur.

K vinárstvu, ktorého produkcia patrí medzi najkvalitnejšie na Slovensku, patrí aj rozšírená luxusná infraštruktúra, ktorá nielen zarába, ale aj buduje kontakty. U Ledeckých si napríklad hostia prenajímajú luxusné ubytovanie a účastnia sa privátnych poľovačiek na súkromne pestovaných a strážených lesoch a pastvinách.

Aj vďaka takémuto budovaniu významných známostí sa stal Ledecký spojkou a predstaviteľom ruského biznisu na Slovensku. Je predsedom Slovensko – ruskej podnikateľskej rady.

Cez cyperský Stopcore ovláda Ledecký aj niekoľko ďalších lukratívnych podnikov. Napríklad agrárne chovateľské firmy Xcell Slovakia Breeding Services a X Farm, developerskú firmu Eastfield, či Vinárstvo Vištuk. O tom, že sa venuje aj drsnejšiemu biznisu svedčí to, že vlastní pohľadávkovú firmu Predexekučná.

Podobne ako iní agrárni podnikatelia aj rodina Ledeckých vidí peniaze aj v pôde. Vlastnia preto firmy Land Trading, či družstvo Balunky.

Čítajte aj:

Jirko Malchárek: Z automobilového pretekára symbolom Gorily

Gustáv Krajči: Mečiarov muž, ktorý chcel zdolať demokraciu

Východniarsky politický biznismen Igor Sidor

Zaujímavým bol spor Igora Ledeckého s najbohatším Čechom Petrom Kellnerom. Ledecký sa stal spojkou Kellnerovej skupiny PPF pri expanzii do ruského agrobiznisu. Ako menšinový akcionár spustila Ledeckého skupina Eastfield agro-developerské projekty v Rusku - Agriko, Agriko Plus, Eastfield Kazan, In Vino, In Vino Natukhaevskoe a KLP.

V roku 2011 skupina PPF obvinila Eastfield, že sa pokúsil nepriateľsky zmocniť týchto aktív. Zhruba dva roky prebiehal spor o to, kto má právo na manažérsku kontrolu nad podnikmi. PPF požadovala po Ledeckom odškodné 13 miliónov amerických dolárov. Potom sa za utajených okolností obe strany vyrovnali.

Vplyvným biznisom v Česku je aj ovládnutie marketingovej agentúry TK Plus. Firmu, ktorá organizuje hudobné koncerty, tenisové, či atletické turnaje, ovládla agentúra Centrum 300, za ktorou stojí Roland Uhrina. Ten je označovaný za manažéra Igora Ledeckého, ktorý riadi niekoľko biznisov slovenského Rusa.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb