Jedna pani povedala: Kľudné klamstvo obrany

Vzhľadom k pokračujúcemu boju štátu s novinármi sa Biztweet rozhodol spustiť rubriku „Jedna pani povedala“. Zverejníme v nej konkrétne prípady lží štátnych inštitúcií a vykreslíme, ako novinárov zavádzajú, alebo zastrašujú. Teraz o pokojnom klamstve ministerstva obrany.

Toho sa v komunikácii vedome a opakovane dopustilo v roku 2014 a 2015. Biztweet v tom čase na základe informácie z prvej ruky napísal o chystanom obchode slovenskej obrany s Českou zbrojovkou.

Hoci sme o obchode vedeli, ministerstvo odmietalo plánovaný nákup zbraní potvrdiť. Okrem toho začalo verejnosť upokojovať prísľubmi transparentnej súťaže. Po článkoch Biztweetu sa totiž množili kritické hlasy, ktoré obchod označovali za nevýhodný.

„Prípadnému nákupu akejkoľvek výzbroje bude určite predchádzať súťaž, kde budú presne stanovené požiadavky ozbrojených síl na predmet obstarávania,“ odpovedala na otázky Martina Balleková, hovorkyňa Ministerstva obrany Slovenskej republiky.

Klamala. Súťaž sa nikdy nekonala. Minister Martin Glváč priznal, že prvých viac ako šesťsto kusov zbraní dostanú slovenskí vojaci práve od Českej zbrojovky. Len tak letmo dodal, že zmluva je podpísaná už dva mesiace. Znamenalo to, že zmluva bola podpísaná už v čase, keď ministerstvo Biztweetu hovorilo o plánovanej súťaži.

Rezort obrany tak opakovane klamal a popieral informácie Biztweetu. Ak by reagoval eticky a ako dobrý hospodár, mohla vzniknúť diskusia o tom, aká forma nákupu nových zbraní by bola pre Slovákov najvýhodnejšia. Zdá sa však, že ľudia z Českej zbrojovky to mali na ministerstve „dobre poistené“.

Čítajte aj:

Jedna pani povedala: Kažimírov audit

Nedovolíme si hodnotiť samotné podmienky nákupov strelných zbraní. Bola by to naviac ťažká úloha. Obrana totiž počty zbraní ani ich nákupné ceny neprezrádza. Rozhodne by však nemalo byť štandardom, aby tlačový odbor opakovane a zámerne klamal, či zavádzal novinárov. Okrem porušenia povinností vyplývajúcich z ústavy tak manipuluje verejnou mienkou a v tomto prípade aj ohrozuje spoločné financie.

Na záver dodajme, že tlačové oddelenie ministerstva obrany ostalo po výmene ministra Glváča za Gajdoša takmer nezmenené. Novinkou je len ešte vyššia miera zatajovania informácií. Tá najviac rezonuje pri súčasnom nákupe obrnených transportérov.

 

Biztweet sa klamlivú komunikáciu so štátnymi inštitúciami rozhodol zverejňovať aj pre uctenie pamiatky nášho zavraždeného kamaráta Jána Kuciaka. Nech verejnosť vidí, ako pracujú inštitúcie, ktoré sú od stropu po pivnicu platené peniazmi daňových poplatníkov.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope