Kiššová pre Biztweet: Táto vláda je jedna veľká hrôza

Je empiricky overené, že pravica zdvihne dane len vtedy, ak verejné financie rozvrátia Mečiarove alebo Ficove vlády. Našťastie, niet žiaden dôvod na zvyšovanie daní. Naopak, bude dôvod na ich zníženie.

Výjazdové rokovanie by malo slúžiť na to, aby boli členovia vlády v kontakte so skutočnou realitou a ich politika nepôsobila ako odtrhnutý vagón. Pozrite sa, koľko sa nachodili, ale na to, ako sú roky bohapusto okrádaní farmári, neprišli. Jana Kiššová z SaS v rozhovore pre Bitztweet.

Biztweet: Na pozadí dramatických spoločenských udalostí pokračuje vláda v sociálnej politike, ktorú charakterizujú jej sociálne balíčky. Ako hodnotíte ich nové návrhy, súhlasíte s touto politikou?

Jana Kiššová: Na nové návrhy si musíme počkať. Zatiaľ je to v rovine diskusie, keď koaličné strany špekulujú, akoby najlepšie oklamali voličov. Oni totiž zúfalo potrebujú oklamať voličov, lebo dnes je obrovský dopyt po spravodlivosti, ktorý oni nevedia uspokojiť. Na akékoľvek sociálne opatrenie sa my, v SaS, pozeráme tak, či zvyšuje kvalitu a životnú úroveň občanov, je ekonomicky udržateľné a neodrádza ľudí od práce a podnikania. Ak návrh, hoc aj koaličný, prejde týmito kritériami, nemáme problém ho podporiť. Ak mám byť konkrétna, napríklad vlaky zadarmo takýmto opatrením nie sú. Slovensko potrebuje vybudovať moderné železničné stanice, mať rýchle trate, kde vlak môže ísť aj 200-kilometrovou rýchlosťou a takisto moderné súpravy, ktoré zabezpečia cestujúcim vysoký komfort. Je jasné, že z tohto uhla pohľadu sú vlaky zadarmo čírym populizmom, povestnou potemkinovskou dedinou, aby nebolo vidno to obrovské koaličné rozkrádanie.

Biztweet: Ktoré sociálne balíčky považujete za užitočné a naopak ktoré za najzbytočnejšie?

Jana Kiššová: O vlakoch zadarmo som hovorila. Za neužitočné a zbytočné považujeme napríklad takzvané 13. a 14. platy, pri ktorých sa zapotia akurát tak účtovníci. Miesto plošného zníženia daní alebo odvodov sa vytvoril komplikovaný a nespravodlivý systém, ktorý navyše je na rozhodnutí toho-ktorého podniku. Smiešne. Za užitočné považujeme zvýšenie príplatkov za prácu v noci a počas sviatkov. Ale aj tu máme výhrady. Hneď boli schválené výnimky, lebo na niektorých zamestnávateľov by toto opatrenie malo likvidačný účinok. Napríklad na pekárov. A je tu ešte jedna vec. Vláda de facto zastavila maloobchodný predaj počas sviatkov, takže zamestnancov v tomto odvetví odstrihla od týchto zvýšených príplatkov. Inými slovami, zabránila im mať vyššie zárobky. To má akú logiku?

Biztweet: Robert Fico na sneme Smeru vo svojom zmrtvýchvstannom prejave varoval ľudí, že v prípade vstupu SaS do vlády o všetky sociálne výhody prídu. Je to skutočne tak?

Jana Kiššová: Robert Fico klame rovnako ako klame, keď tvrdí, že sa mu nedarí zohnať nové bývanie. Poctivý politik by radšej býval v prenajatom karavane ako v byte daňového podvodníka.

Biztweet: O tom, že by sociálne balíčky ponechal, hovorí aj váš najvýznamenjší politický partner OľaNO. Ako by ste v prípade koalície situáciu riešili?

Jana Kiššová: Tak ako som povedala, každé sociálne opatrenie musí mať racionálny základ, a nie populistický. Musí zvyšovať kvalitu a životnú úroveň občanov, musí byť ekonomicky udržateľné, nesmie odrádzať ľudí od práce a podnikania a tieto podmienky musia platiť súčasne. Nemyslím si, že by nás OĽaNO v tomto pohľade nenasledovalo.

Biztweet: Ďalšou skloňovanou témou posledných týždňov je rozvoj zaostalých regiónov. Ako vnímate výjazdové rokovania vlády, prinášajú zlepšenie?

Jana Kiššová: Výjazdové rokovanie by malo slúžiť na to, aby boli členovia vlády v kontakte so skutočnou realitou a ich politika nepôsobila ako odtrhnutý vagón. Fico výjazdovými rokovaniami oživil len starý feudálny zvyk, keď páni prišli medzi ľud, aby im hodili pár šestákov. To je mrhanie časom, peniazmi i dôverou ľudí. Pozrite sa, koľko sa nachodili, ale na to, ako sú roky bohapusto okrádaní farmári, neprišli.

Biztweet: Ako by ste situáciu v okresoch s najvýraznejšou nezamestnanosťou riešili vy?

Jana Kiššová: Neexistuje žiadny čarovný prútik. Fungujú nízke dane a odvody, čo najmenej byrokracie, dobrá vymožiteľnosť práva a nízka miera korupcie. A samozrejme dobudovaná infraštruktúra. Keď budeme v podnikaní na špici, úžitok z toho budú mať aj okresy s najvyššou nezamestnanosťou.

Biztweet: Dlho sa hovorí o infraštruktúre, či príchodoch veľkých investorov podporených štátnou pomocou. Ide však o beh na dlhé trate, čo možno pre zlepšenie spraviť v krátkodobom horizonte?

Jana Kiššová: K tomu, čo som už povedala, k tejto téme pridám nasledovné: Vláda musí pochopiť a uveriť, že práve to, čo som uviedla funguje a musí mať naozaj vôľu dosiahnuť výrazný pokrok v zlepšení podnikateľského prostredia. Táto vláda takúto vôľu nemá. Oni totiž najmä kšeftujú a na tieto nekalé kšefty dobré podnikateľské prostredie nepotrebujú. Práve naopak.

Čítajte aj:

Beblavý pre Biztweet: Neviem, kto Smer volí

Ravasz pre Biztweet: Kaliňákove vyjadrenia vnímam ako komunikačnú skratku

Šéf Matice pre Biztweet: Prechádzame generačnou výmenou

Hlina pre Biztweet: Voliči Mostu sú ťažko skúšaní

Biztweet: Aktuálnou témou je aj koniec memoranda s U.S.Steel Košice. Ako vnímate situáciu, že nová dohoda neexistuje a ako by ste sa k podniku stavali vy?

Jana Kiššová: U.S. Steel zrejme zostane v Košiciach, pretože sa im to vyplatí a podľa mňa aj bez špeciálneho memoranda, ktoré je reakciu na zlé podnikateľské prostredie a vysoké ceny energií. Keby sme mali na Slovensku fér podmienky na podnikanie pre každého, férovú regulácie v energetike, žiadne memorandum by nebolo treba.

Biztweet: Hovorí sa aj o príchode novej automobilky na východ Slovenska. Myslíte, že ide o reálny záujem investora? Počuli ste o konkrétnom mene?

Jana Kiššová: Počula som len špekulácie. Neviem si však predstaviť, čo všetko by musela vláda štvrtej automobilke sľúbiť, aby prišla. Už nemá kto robiť v Jaguári, s čím ráta aj zmluva o štátnej pomoci, ktorú firma uzavrela so štátom. Už vtedy v roku 2015 naša vláda vedela, že ide investovať peniaze našich daňových poplatníkov na nové pracovné miesta, ktoré nie je kým obsadiť. Už vtedy Jaguáru prisľúbili umožniť im dovoz ľudí z tretích krajín. Toto je vzhľadom na to, že ide o investíciu vyššiu ako pol miliardy eur drzosť a škandál.

Biztweet: Smer tvrdí, že by ste v prípade nástupu do vlády zdvíhali dane. Skutočne by ste niektoré zvýšili? Ktoré dane by ste prepisovali?

Jana Kiššová: Je empiricky overené, že pravica zdvihne dane len vtedy, ak verejné financie rozvrátia Mečiarove alebo Ficove vlády. Našťastie svetová ekonomika je v dobrej kondícii, z čoho profituje aj Slovensko, takže príjmy do rozpočtu masívne tečú a verejné financie sú v relatívne dobrej kondícii. Ak sa koalícia pred voľbami nezblázni a neurobí vo verejných financiách enormnú sekeru, napríklad ďalšími balíčkami, niet žiaden dôvod na zvyšovanie daní. Naopak, bude dôvod na ich zníženie.

Biztweet: Veríte ešte v predčasné voľby, alebo to vidíte na ďalšie obdobie v opozičných laviaciach?

Jana Kiššová: Nepozerám sa na to z pohľadu, či verím alebo neverím. Pokúsime sa zákon o skrátení volebného obdobia presadiť v parlamente. Dopyt po predčasných voľbách je na Slovensku veľký. Pokladáme to za racionálnu požiadavku, takže ako opozičná strana budeme v tomto smere konať. Táto vláda je totiž jedna veľká hrôza a čím skôr by odišla, tým lepšie.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope