Arca sa súdi s majiteľom EMTC

Arca Capital Bohemia chce po Tomášovi Bartovi desiatky miliónov českých korún. Vo veci rozhodujú súdy.

Arca Capital, v ktorej čele stoja partneri Pavol Krúpa, Rastislav Velič, Peter Krištofovič a Henrich Kišš, na súdoch napáda fyzickú osobu Tomáša Bártu. Ide o majiteľa známeho call centra EMTC Czech.

Arca tvrdí, že v roku 2014 požičala Bartovi 14,3 milióna korún. Hoci dohodnutá splatnosť nebola dodržaná, došlo k jej dvojnásobnému predĺženiu. Ani potom však údajne dlžník peniaze nevrátil, a tak si Arca časom začala nárokovať tiež zmluvnú pokutu s úrokmi. Dohromady ide dnes o sumu vyše 30 miliónov korún.

Arca zatiaľ na súdoch ťahá za kratší koniec. Mestský súd v Prahe nepovolil konkurzné konanie Bártu, čo koncom apríla 2018 potvrdil aj vrchný súd.

"Skupina Arca Capital sa domáha nárokov z titulu riadne poskytnutej pôžičky a príslušenstva a to voči fyzickej osobe pánovi Tomášovi Bartovi, majiteľovi skupiny EMTC. V rámci konkurzného konania boli opakovane poskytované súdu nadhodnotené informácie o hodnote skupiny EMTC a dlžník aj napriek niekoľkorakým výzvam súdu nepredložil zoznam svojich záväzkov," hovorí pre Biztweet hovorkyňa Arca Capital Barbora Hanáková.

Finančná skupina však neskladá zbrane a podľa vlastných slov si tiež v občianskoprávnom spore verí. "Našu pohľadávku súd už v rámci konkurzného konania uznal ako právoplatnú, preto teda budeme ďalej pokračovať v nami už paralelne začatej občianskoprávnej ceste vymáhania našich nárokov," uvádza Hanáková.

Čítajte aj:

Na žiadosť NAKA polícia zasahovala vo firmách spojených s Arcou

Arca vstupuje do automotive. Stavia prvú továreň

Snaha Arca Capital prevziať Wiener Privatbank pokračuje

Zaujímavou rovinou môže byť boj o samotné súčasti Bártovej skupiny EMTC. Úver z roku 2014 totiž súvisí so sporom, v rámci ktorého sa Tomáš Bárta pokúšal dostať k podielu v Bohemia Energy. Práve počas vymáhania údajného nároku prizval na pomoc Pavla Krúpu a Arcu Capital.

Istinu pôžičky od Arcy previedol na samotnú EMTC Czech. Arca teraz tvrdí, že o podiel v EMTC nemá záujem a ide jej o samotnú pôžičku.

Pre spoločnosť EMTC nejde o jedinú zlú správu. Firma vykázala 3 roky za sebou stratu a záporný vlastný kapitál: v roku 2014: vlastný kapitál -73 mil., strata -58 mil.; v roku 2015: vlastný kapitál -145 mil., strata -71 mil. a v roku 2016: vlastný kapitál -239 mil., strata -94 mil..

Naposledy, koncom minulého roka, sa o insolvenciu spoločnosti pokúšala skupina právnikov okolo Petra Kymličku. Ide o bývalého šéfa audítorov Deloitte. Z pozície mal odísť pre skresľovanie účtovníctva. Dnes riadi sieť prepojených právnických firiem. Zastupuje neznámy počet veriteľov.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb