V boji o Duckého zmenku prehráva vsetínsky boss aj sociálny demokrat. Vyhráva Masný

O Duckého zmenku, ktorá uviazla v opavskej firme Draft-Ova sa pobili známy lobista, sociálny demokrat, kontroverzný hokejový boss aj bývalý boxer. Súd rozhodol v prospech súčasného majiteľa.

Český najvyšší súd rozhodol o zamietnutí dovolania skupiny veriteľov, ktorí namietali voči zastaveniu insolvenčného konania spoločnosti Draft-Ova. V roku 2015 Krajský súd v Ostrave rozhodol o zastavení konania insolvenčného návrhu veriteľa na spoločnosť. Ten však bojoval o oživenie veci, nadobudol totiž presvedčenie, že firma disponuje nemalým majetkom, ktorý by bolo možné vymôcť.

Na mysli mal hodnotu zmenky na odhadom 20 miliónov eur. Tú firma Draf - Ova získala ešte počas Mečiarovej vlády, podpísal ju Ján Ducký, bývalý minister priemyslu, hospodárstva a neskoršie riaditeľ Slovenského plynárenského priemyslu (SPP).

Európsky súd pre ľudské práva v roku 2015 rozhodol, že spoločnosť má stále nárok na vyplatenie kontroverznej zmenky, vypísanej Duckým v čase, keď viedol SPP. Teraz by za to mohla zaplatiť Slovenská republika.

Veritelia sa od Draft - Ova pokúšali vymáhať pohľadávky vo výške takmer sto miliónov českých korún. Pri pohľade na ich majiteľskú štruktúru vidieť samé známe mená. Hlavným aktérom, ktorý celý boj o majetok Draft-Ova rozpútal, je veriteľ M.K.

Za tajomnými iniciálmi so neskrýva nikto iný ako Marian Kuś, bývalý eštébák, kontroverzný poslanec za ČSSD a regionálny politik.

Kuś bol námestníkom primátora Českého Těšína a členom širšieho vedenia ČSSD. Bol však vedený v archívoch ŠtB ako ideový spolupracovník s krycím menom Kuzma. V roku 2006 vyšlo najavo, že tento spis falšoval.

Za falšovanie lustračného osvedčenia mu Krajský súd v Ostrave vymeral stotisícový trest. Bol zároveň vylúčený z ČSSD a regionálnej politiky. Po čase však nezaváhal a založil vlastné hnutie Strana pre otvorenú spoločnosť, vďaka čomu sa do čelných pozícií v domovskom Českom Těšíne vrátil.

Práve tento kontroverzný politik honbu za pol miliardou v opavskej firme právnymi krokmi vyvolal. Počas posudzovania oživenia insolvencie sa však k nemu pridali ďalšie, zrejme dobre informované subjekty.

Jedným z nich je spoločnosť OpavaNet. Predsedom predstavenstva firmy nie je nikto iný ako Marek Hájek, bývalý šéf lotériovej Sazky, ktorý sa preslávil najmä právnymi spory so štátom aj konkurenciou.

Ďalším zaujímavým veriteľom je PRV ProFin - CZ. Firmu z pozície konateľa zastupuje Vlastimil Zubík. Ide o brata Romana Zubíka, niekdajšieho vsetínskeho podnikateľa zo Sezooz Group a hokejového bossa, ktorý bol za finančné podvody odsúdený na päť rokov. Práve on mal byť v minulosti podozrivý z objednávky vraždy slovenského exministra a autora zmeniek Jána Duckého.

Ten vypísal neznámy počet nedefinovaných zmeniek, už ako šéf Slovenského plynárenského priemyslu. Ich protihodnotou mali byť "služby obchodného a finančného charakteru". Tie sa však v skutočnosti nikdy nerealizovali. Pravdepodobne boli len zámienkou na vypísanie zmeniek. Predstavitelia SPP dodnes nevedia, na akú sumu boli vypísané všetky zmenky. Dvadsať miliónov eur pre Draft - Ova je len jednou zo zmeniek, ktorej hodnota narástla o úroky.

Čítajte aj:

Najvyšší súd v Prahe rozhoduje o oživení firmy, ktorá mohla poslať Slovensko do cross-defaultu

Bývalý český boxer chce od Slovenska miliardy korún

V kauze Váhostav pribudli obvinení. Vyšetrovanie pokračuje

Podľa mnohých indícií stáli práve zmenky SPP za objednávkou na Duckého vraždu. Zrejme ako poistka proti jeho eventuálnej výpovedi prišli v januári 1999 štyri výstrely, ktoré ukončili život skorumpovaného politika a manažéra priamo v bráne jeho domu.

ražda nie je objasnená. Slovenskí vyšetrovatelia obvinili z vraždy Duckého nájomného vraha českej mafie - Ukrajinca Olega T. Jeho prípad sa však po odovzdaní ukrajinským orgánom výrazne spomalil a nie je jasné ani to, kde sa obvinený nachádza. Podľa niektorých bezpečnostných expertov však vraždu Oleg T. nevykonal, pretože sa v jej čase preukázateľne nachádzal na inom mieste. Nikdy nikto neobjasnil ani to, kto si vraždu objednal.

Za spoločnosťou Draft-Ova stojí bývalý boxer Radim Masný. Ten dlho nevystupoval ako majiteľ záhadných Duckého zmeniek. Prezradili ho až moderné registre a databázy.

Masný si v časoch mafiánskych vojen robil zálusk na Chemapol. Privatizačnú pozíciu vybudovanú mal. Okrem menších podnikov vlastnil tiež hokejový klub, či významné sociálne zariadenie.

Jeho známosťami boli hlavne poslanci ODS Jiří Honajzr a Petr Čermák, z ČSSD zas spolupracoval s Miroslavom Šloufom, ktorý bol dlho poradcom Miloša Zemana.

Potom prišla jeho politická chyba. O vplyv sa pripravil vstupom do neonacistickej Robotníckej strany, cez ktorú sa mu nepodarilo dostať do českého senátu. Pretrhlo to navyše spojenie s tradičnými stranami, ktoré sa nechceli nechať nachytať na partnerstve s členom českého neonacizmu.

Po strate politického vplyvu prišiel Masný aj o vplyv v biznise. Súdy a veritelia prestali byť trpezliví a skrachoval mu jeden podnik za druhým.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope