Gustáv Krajči: Mečiarov muž, ktorý chcel zdolať demokraciu

Exminister vnútra Vladimíra Mečiara sa na súde bráni pred obvinením z marenia referenda. Zrušenie Mečiarových amnestií sa ho zatiaľ nedotklo.

Pomáhal Vladimírovi Mečiarovi vytvárať zahraničného nepriateľa, bojoval proti demokracii a zametal problémy pod koberec.

Gustáv Krajči stojí pred okresným súdom v Bratislave ako obvinený z toho, že v minulosti zmaril referendum o kľúčových otázkach ďalšieho slovenského smerovania. Nateraz mu však Ústavným súdom potvrdené zrušenie platnosti Mečiarových amnestií neublíži. Vďaka právnikom naťahuje čas a obracia sa na posúdenie zrušenia amnestií európskou autoritou.

Zaujímavú históriu písal úspešný politik ešte pred pádom komunizmu. V roku 1987 bol uznaný vinným z ubliženia na zdraví. Obeti pri konflikte spôsobil otras mozgu prvého stupňa, zlomeninu čeľuste, odreniny a opuch pravej strany tváre.

Do politiky vstúpil už ako demokrat v roku 1990 ako člen Verejnosti proti násiliu. Po rozpadnutí strany sa podieľal na založení Hnutia za demokratické Slovensko a postavil sa po bok vtedajšieho hegemóna Vladimíra Mečiara.

V roku 1996 sa vďaka tomu stal ministrom vnútra. Vo voľbách roku 1998 bol Krajči zvolený napriek porážke mečiarizmu za poslanca za HZDS. Zopakovalo sa to aj v nasledujúcom volebnom období. Začiatkom roku 2003 bol Krajči v skupine 11 poslancov, ktorí z HZDS vystúpili a založili novú politickú stranu Ľudová únia. Po neúspechu strany vo voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2004 celé vedenie a Krajči bol zvolený za predsedu. Už vo Ficovej vláde bol členom pre vzdelanie, vedu, šport a mládež, kultúru a médiá a Osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva.

Čítajte aj:

Východniarsky politický biznismen Igor Sidor

Mária Machová: Úradníčka, ktorá sa prepracovala do politických trafík

Králi privatizácie: Karol Martinka

Prípad zmareného referenda je súčasťou histórie roku 1997. Vo februári parlament rozhodol o referende, v ktorom mali občania odpovedať na tri otázky týkajúce sa Slovenska a Severoatlantickej aliancie.

Prezident Michal Kováč, ktorý mal podľa zákona právo vyhlásiť referendum na základe petičnej akcie, pridal otázku: „Súhlasíte, aby prezidenta volili občania, podľa priloženého návrhu ústavného zákona priamo?“ Oprávnenosť tohto kroku potvrdil aj Ústavný súd. Ministerstvo vnútra však obciam doručilo len lístky s tromi otázkami. Ústredná volebná komisia sa po referende uzniesla, že právoplatné hlasovacie lístky so štyrmi otázkami neboli občanom doručené, čím bolo referendum zmarené. Krajči otázku vypustil pre snahu Vladimíra Mečiara zbaviť sa Kováča a ovládnuť aj prezidentský palác.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb