Obchodný partner ČEZu má v Bulharsku živé trestné veci

Spoločnosť Inercom, ktorá má kúpiť bulharské aktíva pološtátnych Českých energetických závodov (ČEZ) má v Bulharsku šesť trestných vecí.

Bulharská prokuratúra podľa informácií Biztweetu počas tamojšieho parlamentného vypočutia uviedla, že v súvislosti so spoločnosťou Inercom a jej údajnou majiteľkou Ginko Varbakovou eviduje šesť trestných stíhaní. Dve z toho sú živé, teda stále prebiehajú.

Má ísť o podozrenia z trestných činov úverových podvodov u rakúskej Hypo Alpe Adria. Finančný ústav spájaný s ultrapravicovým populistom Jörgom Haiderom skrachoval potom, čo expandoval na Balkán. Za banku teraz budú miliardy eur platiť občania z garančného systému.

Rodina Varbakovcov si u firmy vybrala lízing na nákup stavebných strojov, ale aj luxusných automobilov značky Ferrari. Zaplatila len prvú splátku.

Práve podobného fiaska sa obávajú tiež kritici obchodu s ČEZom. Firma má za aktíva českej pološtátnej spoločnosti zaplatiť údajne 342,5 milióna eur. Neznáma firma s malými stavebnými projektmi má na kúpnu sumu zložiť vlastné peniaze, úvery od offshorových spoločností a bankové úvery od UniCredit Bulbank a Prvá investičná banka Fibank. Záruku má poskytnúť aj Bulharská rozvojová banka.

Samotné banky pritom majú "zalepiť" až 260 miliónov eur. Ako záruka im pritom stačil samotný biznis, ktorý má Inercom obchodom získať. "Spoločnosť Inercom uviedla ako záruku distribúciu elektrickej energie, ktorú získava. Banky ju pravdepodobne prijmú, " uvádza pre Biztweet bulharský investigatívny novinár Atanas Tchobanov.

Podľa jeho názoru musí stáť v pozadí firmy niekto mocnejší, kto banky prinúti privieť oči pred skutočnou povesťou Inercomu. Ako už Biztweet informoval, za spoločnosťou môže stáť rovnaká skupina organizovaného zločinu, ako tá, ktorá stála za peripetiami ČEZu pred piatimi rokmi.7

Čítajte aj:

Poľnohospodárske dotácie majú pre mafiánske rozkrádanie problém

Miroslav Pejko je nezvestný tri roky

Ďalší Boržov pokus o obnovu konania neuspel

Od roku 2013 je z podvodov vo verejnom obstarávaní v objeme 400 miliónov eur podozrievaný bývalý člen dozornej rady bulharského ČEZu Dimitar Stefanov. Tento manažér mal pracovať tiež pre kontroverzného podnikateľa Rumena Nikolova, ktorý je označovaný za člena známej bulharskej mafiánskej skupiny.

Bulharské médiá tvrdia, že generálny prokurátor Sotir Tsatsarov doteraz nikoho v prípade údajnej manipulácie verejných zákaziek neobvinil. Údajne aj preto, že Rumen Nikolov, rovnako ako Dimitar Stefanov majú obchodné vzťahy priamo s bulharským premiérom.

Zarážajúce informácií ohľadom súčasného avizovaného kupca aktív ČEZu spoločností Inercom je personálne prepojenie na Rumena Nikolova. Manžel údajnej majiteľky Inercomu Ginko Varbakovej - Slavcho Varbakov totiž do roku 2014 desať rokov pôsobil v rôznych firmách s Evgeniou Kalkandjievovou. Tá je známa tiež ako podnikateľka, ktorá má blízko k organizovanému zločinu spojovanému tiež s Rumenom Nikolovom.

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb