Súd stále nepozná termín pojednávania o budúcnosti Kotlebovcov

Takmer po roku od návrhu Generálnej prokuratúry na rozpustenie Ľudovej strany Naše Slovensko súd nepozná ani termín prvého pojednávania.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár podal návrh na rozpustenie politickej strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko koncom mája 2017. Navzdory tomu, že tak sám konal na základe rozsiahlého zhromaždeného materiálu, z ktorého návrh pripravil, súd, ktorý o rozpustení rozhoduje, nie je o nič rýchlejší.

„Vo veci pojednávania o návrhu Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky na rozpustenie strany ĽSNS, nebol na Najvyššom súde Slovenskej republiky k dnešnému dňu vytýčený termín pojednávania. Senát momentálne skúma procesné podmienky konania a študuje rozsiahly spisový materiál,“ uvádza pre Biztweet hovorkyňa Najvyššieho súdu Slovenskej republiky Alexandra Važanová.

Na rozhodnutie o žalobe v tejto veci zákon nestanovuje súdu žiadne lehoty. A súd, podľa slov hovorkyne nekoná u niektorých prípadov prioritne, je zavalený prípadmi a nevie predpovedať ďalší postup jednotlivých podaní.

Čítajte aj:

Hnedá bledne rýchlo. Kotleba v krajoch totálne prepadol

Vyšetrovanie Kotlebovcov sa pohlo. Chystajú mediálne vystúpenie

Kotleba čaká na list z prokuratúry. Pripravuje alternatívy

„Senát okrem tejto veci rozhoduje aj v ďalších závažných daňových veciach, v sporoch z hospodárskej súťaže a ochrany životného prostredia. Správne kolégium patrí k najzaťaženejším kolégiám najvyššieho súdu, a tak nie je možné zatiaľ bližšie informovať o predpokladanom termíne rozhodnutia vo veci,“ hovorí Važanová.

Rozhodnutiu o návrhu na rozpustenie extrémistickej strany predchádzali desiatky až stovky podnetov a podozrení zo šírenia myšlienok popierajúcich ľudské práva. Objavili sa aj podozrenia z netransparentného nakladania s financiami politickej strany. Vedenie Kotlebovcov tieto obvinenia označuje za politicky vykonštruované.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope