Browder: Putin má na účte 200 miliárd dolárov

Podľa experta na zahraničné investície v Rusku dosahuje majetok ruského prezidenta Vladimira Putina hodnoty 200 miliárd amerických dolárov.

Daňové priznanie jedného z najmocnejších ľudí sveta uvádza majetok vo výške zhruba pol milióna amerických dolárov. Aj keď tejto sume možné veriť len s veľkou naivitou, prekvapivá je i opačná verzia predpovedajúca majetok prezidenta Ruska vo výške 200 miliárd dolárov.

Významný finančný expert Bill Browder pre CNN uviedol, že takú hodnotu dosahujú podiely Putina v spoločnostiach, ktoré jej udelili anonymné akcie na doručiteľa. Browder je preslávený manažér hedgeových fondov a donedávna bol považovaný za najväčšieho zahraničného investora v Rusku.

"Prvých osem alebo desať rokov Putinovej vlády nad Ruskom bolo o krádeži toľkých peňazí, koľko bolo možné. A niektorí ľudia, vrátane mňa, sa domnievajú, že je to najbohatší muž na svete ... so stovkami miliárd dolárov bohatstva, ktoré boli ukradnuté z Ruska," kritizuje Moskvu Browder.

Podporte alebo objednajte si knihu Rusko v plameňoch Jurija Felštinského, ktorú napísal spoločne so zavraždeným Alexandrom Litvinenkom: 

Po 14 rokoch výkonu funkcie, údajne skutočná distribúcia bohatstva prisudzuje Putinovi a jeho úzkemu okolia stámiliardy dolárov na švajčiarskych bankových účtoch, v akciách a hedgeových fondoch, spravovaných Putinom a jeho známymi.

"V Rusku je sila veľmi jednoduchá - kto má moc zatknúť ľudí, je to osoba, ktorá je pri moci. A to Putin a ľudia okolo neho robia," dodáva Browder. Ak by sa hrubý odhad hedgeového experta naplnil, Putin by bol najbohatším mužom planéty a patril by tiež do desiatky najbohatších ľudí v histórii.

 

Ak chcete podporiť projekty Independence, môžete tak urobiť darom na Číslo účtu 1027300577/6100 IBAN CZ496100000001027300577 BIC (SWIFT) EQBKCZPP