Z Bureša Babišom: Andrej Babiš znovu v hlavnej úlohe

V posledných niekoľkých mesiacoch sa s knihami mapujúcimi život (a nielen život) Andreja Babiša roztrhlo vrece. Môže sa zdať, že sa jedná o nejakú "protibabišovskú" kampaň. Avšak osoba podnikateľa a politika Andreja Babiša je opradená toľkými zaujímavosťami, mýtmi a nepresnosťami, že sa nie je čomu diviť, že zostáva v stredobode pozornosti novinárov, spisovateľov aj čitateľov.

V minulom roku vyšla kniha Z Bureša Babišom v nakladateľstve Independent Media Publishing. Jej autor, Tomáš Lemešani knihu pôvodne tvoril ako nezávislý projekt, na ktorý prispelo mnoho ľudí pomocou crowdfundingu. Záujem o ňu bol však taký veľký, že sa autor rozhodol pre predaj tiež skrze knižnej siete. Kniha mapuje život a kariéru Andreja Babiša. "Záujem bol veľký. Problémom boli financie. Rozhodol som sa však, že aj za cenu osobného finančného rizika do projektu pôjdem a zohnal som financie na realizáciu veľkoobchodného predaja. Verím, že Z Bureše Babišom predstavuje najlepšiu, najrozsiahlejšiu a najobjektívnejšiu knihu o kontroverznej postave podnikateľa a politika Babiša," povedal pre Denník Tomáš Lemešani.

Autor sa v knihe snaží nájsť odpovede na otázky, kde vlastne začína ekonomická, politická a tiež mediálna moc slovenského oligarchu. Hoci kníh na tému "Andrej Babiš" bolo za poslednú dobu vydaných viac, táto sa snaží na jeho mýtmi a tajomstvami opradený život pozerať trochu inak. Tomáš Lemešani v knihe spomína napríklad mnohé postavy, bez ktorých by zrejme Babiš nebol tam, kde je. Zameriava sa na jeho spolupracovníkov ešte z čias, kedy začínal ako manažér v slovenskom Petrimexe, ale aj ľudí, ktorí ho obklopujú v súčasnosti. Okrem toho sleduje autor tiež často diskutovanú tému spojenia českého premiéra v demisii s komunistickou tajnou službou, jeho začiatky v podnikaní a ďalšie významné kauzy, ktoré sa za posledné roky v súvislosti s osobou Andreja Babiša objavili.

Z Bureše Babišem viete objednať v eshope, alebo jednoduchým mailom na adrese marketing@biztweet.eu. K dispozícii je aj slovenská verzia Z Bureša Babišom.

Kniha je dielom, ktoré možno niektorým otvorí oči. Dovolím si tvrdiť, že sa jedná o objektívne (a to čisto ako dôveru v novinárovo / autorovo svedomie) opis mocnej osobnosti, ktorá hýbe nielen českou ekonomikou a politikou, ale aj českou mediálnou scénou. Tomáš Lemešani otvára čerstvé i možno už zabudnuté kauzy a snaží sa na ne pozerať z pohľadu investigativca.

Čítajte aj:

Z Bureša Babišom: Ivan Propper

Z Bureša Babišom: Pot a krv okolo Unipetrol

Z Bureša Babišom: Ako to bolo s ŠTB

Priznám sa, že publikácia je trochu náročnejšia, a to z hľadiska množstva rôznych mien, názvov firiem, a predovšetkým vzťahových peripetií. Po dočítaní ma napadlo, že som si mala začať hneď u prvej kapitoly kresliť myšlienkovú mapu, aby som si potom lepšie uvedomila, kto s kým, kde, kedy a prečo. Zarazilo ma, ako sú vzťahy na tejto úrovni prepojené a bohužiaľ nie vždy verejné, teda sa o tom mnohokrát ani nevie.

Knihu Tomáša Lemešani Z Bureša Babišom by som odporučila všetkým, ktorí sa chcú o osobe Andreja Babiša dozvedieť viac. Kniha prináša podrobný opis jeho aktivít, nejedná sa o žiadnu nenávistnú, dezinformačnú publikáciu, ktorá sa snaží Andreja Babiša pošpiniť. Naopak si myslím, že autor sa, ako novinár, snažil podať čo najobjektívnejší popis.

 

Katka Čajanková, informuji.cz