Korupčná kauza v Kóreji stiahla aj šéfa Lotte

Šéf konglomerátu Lotte Group Šin Dong-bin putuje pre vysokú korupčnú hru za mreže.

Jeden z najbohatších Juhokórejčanov bol odsúdený za podplácanie spolupracovníčky bývalého prezidenta krajiny. Prokurátori tvrdili, že skupina Lotte poskytla "dar" 7 miliárd wonov (asi 6,4 milióna amerických dolárov) charitatívnej nadácii, ktorú vlastnila priateľka bývalej prezidentky Park Kun-hje. Za úplatu mala firma získať vládnu licenciu.

Voči verdiktu, ktorý posiela vysokopostaveného manažéra a spolumajiteľa finančného konglomerátu na dva a pol roka za mreže, sa skupina Lotte ako aj samotný Šin Dong-bin odvolali.

Lotte Group pohrozila taktiež vymáhaním škody, ktorú kauza okolo údajných úplatkov skupine privodila. Podľa vedenia firmy bola skupina pre zmrazené účty, vyšetrovanie a poškodenie dobrého mena nútená riešiť existenčné problémy. Musela sa napríklad zbaviť časti podielu v maloobchodnej sieti Lotte.

Čítajte aj:

Český europoslanec: Babiš a Zeman nie sú vnímaní dobre

Privatizácia štátnej moci pokračuje

Saudská mediálna čistka. Zatýkanie zasiahlo najväčšie domy

Bývalá prezidentka Park Kun-hje bola odvolaná z funkcie a vzatá do väzby vlani v marci. V súdnom procese, ktorý sa začal v máji, čelí obvineniu zo zneužitia právomocí. Žena údajne prinútila firmy k poskytnutiu úplatkov vo výške desiatok miliónov dolárov a spreneverila až 3,8 miliardy wonov z fondov tajných služieb. Exprezidentka vinu odmieta.

Ešte horšie než manažér Lotte dopadla Čche Son-síl – priateľka exprezidentky, ktorá mala úplatok od Lotte prijať. Lobbistke, ktorá okrem iného upravovala aj preslovy spriaznených politikov a využívala svoj vplyv na ďalšie osoby juhokórejskej vlády, dostala trest 20-ročného odňatia slobody.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope