Keď vznikal hiphop. Run-D.M.C. priniesli masový prielom

Neboli úplne prví, ale prví, ktorým sa podarilo s hiphopom masovo presadiť. Stál za tým rozvoj elektronickej muziky a šikovný marketing.

Run–D.M.C. bola americká hip-hopová skupina pochádzajúca z Hollis v štvrti Queens v New Yorku. Založili ju v roku 1981 Joseph "Run" Simmons, Darryl "D.M.C." McDaniels a Jason "Jam Master Jay" Mizell. Skupina je považovaná za jednu z najvplyvnejších interpretov v histórii hip-hopovej kultúry.

Skupina bola jednou z najznámejších skupín 80. rokov, ktorá spolu s LL Cool J, Beastie Boys a Public Enemy znamenala príchod "novej školy" v hip-hope. Stala sa tiež prvou skupinou v hip-hope, ktorá vydala album certifikovaný zlatou platňou (Run–D.M.C., 1984) a bola nominovaná na cenu Grammy.

Skupina taktiež ako prvý hiphopový projekt získala platinovú platňu (King of Rock, 1985) a multiplatinovú certifikáciu (Raising Hell, 1986). Skupina Run–D.M.C. bola jedinou hip-hopovou skupinou, ktorá vystupovala na benefičnom koncerte Live Aid v roku 1985.

Pozrite si aj:

Cream. Nenápadná skupina, ktorá ovplyvnila generácie

ZZ Top: bradáči putujúci americkou rockovou históriou

Skupina medzi prvými, ktorá poukázala na dôležitosť spojenia MC a DJ v hip-hope. V roku 2004 zaradil časopis Rolling Stone skupinu na 48. miesto v zozname najlepších hudobných interpretov všetkých čias. V roku 2007 bola skupina Run–D.M.C. menovaná ako "The Greatest Hip Hop Group of All Time" webstránkou MTV.com a ako "Greatest Hip Hop Artist of All Time" stanicou VH1.