Dve tváre šoku z terorizmu

Terorizmus vo všetkých jeho formách šokuje. Ten proti čiernym a moslimom však menej.

Teroristické útoky šokujú všade na svete, v našom regióne hádam viac. Zraňujúce, či usmrcujúce útoky bez akéhokoľvek dôvodu zasahujú nevinných a nič netušiacich ľudí. Náhodné tragédie potom oprávnene vyvolávajú nechuť k ideológii a neoprávnene aj k národnosti útočníka.

Pochopiteľné. Rovnako ako to, že bežný občan regiónu V4 neskúma napríklad duševný stav útočníka, či ďalšie okolnosti, ktoré k jeho radikalizácii a konečnému rozhodnutiu viedli.

Pochopiteľný je aj jav, že ľudí vo Vyšehradskom regióne nezdvíhajú zo stoličky stovky mŕtvych na Blízkom východe, či v Afrike. Krutý jav je vyvolaný hlavne geografickou vzdialenosťou teroristických destinácií.

Smutnejšie podozrenie však naznačuje aj to, že slzy nad obeťami netečú čiastočne aj pre ich národnosť, či vierovyznanie a farbu pleti.

Zarážajúca je veľmi chladná reakcia médií v Česku a na Slovensku na teroristický útok, ktorý spáchal pravicový extrémista na afrických migrantov v talianskom meste Macerata.

Ďalšie komentáre autora:

Privatizácia štátnej moci pokračuje

Chris Larsen. Pravda a šialenstvo okolo virtuálnych mien

Česko pod Babišom. Keď sú hlavným problémom krajiny médiá

Zatiaľ čo počtom obetí, motívom a nebezpečím podobné útoky prisťahovalcov v Európe pravidelne zapĺňajú titulné stránky českých a slovenských webov a vytvárajú televízne headline, útok páchaný pravicovým extrémistom vyvolal omnoho chladnejšiu reakciu.

O talianskom útoku, ktorý spáchal Luca Traini, minulý rok kandidujúci v komunálnych voľbách za Ligu Severu informovali hlavne na Slovensku len okrajovo alebo dokonca vôbec. Šesť postrelených jednoducho nikoho nezaujalo. Šlo totiž o čiernych afrických migrantov. V nejednej slovenskej domácnosti by iste nepadla slza ani za vyšší počet zásahov zbesilej jazdy pravicového extrémistu.

Podobne na okraji záujmu prebehla správa o odsúdení Darrena Osbornea. Brit, ktorý dodávkou pred londýnskou mešitou 11 ľudí zranil a jedného zabil dostal minimálne 43ročný trest. Žiaľ média sa téme veľmi nevenovali a ja som sa dokonca osobne stretol so sympatiami, ktoré niektorí ľudia k celoživotnému kriminálnikovi s psychickou poruchou pre jeho čin prechovávajú.

Des z terorizmu má v našom regióne dve tváre. Tú oprávnenú, ale prehnanú a tú za ktorou sa skrýva skrytá neznášanlivosť voči rase, či vierovyznaniu. Svoju úlohu si často neplnia ani tradičné média, ktorých úlohou by malo byť aj vyvažovanie atmosféry v spoločnosti. Často s vidinou klikov a lajkov slepo nahrávajú nebezpečne silnejúcemu pachu radikalizácie.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope