Nafta s prieskumom na Ukrajine aj doma. Plánuje inovácie

Energetická spoločnosť Nafta minulý rok skúmala náleziska plynu na Ukrajine aj na Slovensku. Zavádza inovácie.

Spoločnosť Nafta, ktorú ovláda miliardár Daniel Křetínský v roku 2017 investovala do nových inovácií aj prieskumov ložísk nerastných surovín.

„V oblasti prieskumu a ťažby uhľovodíkov sme na Slovensku v rámci partnerstva so spoločnosťou zo skupiny Vermillion Energy Inc. zrealizovali 3D seizmický prieskum v okolí mesta Trnava na ploche 250 km2, čo predstavuje najväčšiu plochu 3D seizmického merania na území Slovenska,“ hovorí pre Biztweet hovorkyňa Nafty Alena Masláková Škvrndová.

Prieskumné aktivity firma realizovala aj na Ukrajine. V spolupráci so spoločnosťou Cub Energy Inc. vykonala 3D seizmický prieskum v oblasti Užhorodu na západnej Ukrajine. Okrem spomínaných projektov firma poškuľovala aj po ďalších možnostiach spolupráce v zahraničí.

Jednala napríklad o možnostiach ťažby plynu v Charkovskej a Doneckej oblasti. O spolupráci rokovali priamo Daniel Křetínský a premiér Vladimir Hroisman.

Hlavnou činnosťou spoločnosti bola aj vlani naďalej hlavne skladovnícka energetika. „V oblasti podzemných zásobníkov zemného plynu sme uzavreli aj významnú transakciu so spoločnosťou GDF International S.A. o kúpe 30 % obchodného podielu v spoločnosti POZAGAS a.s. Spoločnosť NAFTA svoj podiel navýšila z 35 % na 65 %, čím pokračuje vo svojej stratégii,“ hovorí Masláková Škvrndová.

Čítajte aj:

MOL ovládne maďarsko-slovenský plynovod

700 dní bez Ruska. Ukrajina naďalej s plynom zo západu

Slovensko s plnými zásobníkmi. SPP sa s predstihom pripravil na zimu

Novinkou, na ktorú by sa mohla firma v budúcnosti zamerať je skladovanie solárnej energie. „Po dlhodobej spolupráci so spoločnosťou RAG bol v roku 2017 úspešne ukončený aj inovatívny projekt Underground Sun Storage, ktorého cieľom bolo preveriť možnosť uskladnenia energie vo forme zmesi zemného plynu a vodíka v podzemných horninových štruktúrach,“ približuje inováciu hovorkyňa Nafty.

EPH Daniela Křetínského drží 40 percent spoločnosti Nafta. Majoritným akcionárom firmy je Slovenský plynárenský priemysel. EPH v tejto spoločnosti drží 49 percent a manažérsku kontrolu, preto Naftu de facto ovláda.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

 

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb