Privatizácia štátnej moci pokračuje

Národ dostal všetky informácie a rozhodol. Skutočný odpor k rokom minulým v Česku neexistuje a ľudia obdivujú oligarchizáciu.

Miloš Zeman ako predstaviteľ jednej éry českej politiky na jednej, Jiří Drahoš ako apolitický kandidát a predstaviteľ možnej zmeny na strane druhej. Víťazstvo Zemana v českých prezidentských voľbách 2018 je skutočným zrkadlom českého národa. Ten síce politiku, klientelizmus, či oligarchiu tvrdo kritizuje, ale v skutočnosti nositeľa týchto javov obdivuje.

O tom, že protikorupčný boj, výmena starých politických štruktúr, či boj s klientelizmom v politike patria len do rétorických cvičení svedčí samotný víťaz. Ten stelesňuje všetko, čo ľudia údajne zavrhujú. Napriek tomu sa voľba Miloša Zemana stala známkou "češstva".

Miloš Zeman bol premiérom v časoch, ktoré sa spájali s prepojením vrcholnej politiky a mafie. Práve jeho vláda mala peripetie s gangom Františka Mrázka a Zemanov minister Ivo Svoboda musel pre podvody ešte počas mandátu do väzby.

Zeman stál na čele vlády, ktorá rozbehla privatizáciu OKD, či Mosteckej uhoľnej. Obe prípady sú dnes často skloňovaným príkladom nekalého rozkrádania štátneho majetku vybranými oligarchami. Politické body na tejto kritike zbiera aj samotný prezident, ktorý tak dokonale využíva krátku pamäť národa.

Ďalším častým znakom súčasnej mienky národa je kritika prieniku biznisového lobingu do politiky. Klientelizmus leží v žalúdku voličom strán, ktoré o seba hovoria, že prichádzajú s politickou revolúciou. Očistu politiky podľa vlastného tvrdenia reprezentujú strany SPD a ANO. Tie isté strany pritom dohodili voliča Milošovi Zemanovi.

Mužovi, ktorému na Hrade robia spoločnosť postavy ako Martin Nejedlý. Podnikateľ a lobista s kontroverznými aktivitami, ktoré navyše zatĺka a čelí nejednému trestnoprávnemu podozreniu. Ďalší poradca Vratislav Mynář pôsobí veľmi podobne a stojí napríklad za zárukou Česka za investičným projektom vymyslenej energetické firmy Liglass Trading v Kirgizsku, za ktorý si Česko slízlo medzinárodnú hanbu.

Totálnym európskym unikátom je potom poradca prezidenta Je Tieň Ming. Predstaviteľ čínskej investičnej skupiny CEFC je radcom s neznámymi právomocami a aktivitami. Pre Česko marginálny ekonomický partner, ktorého sa kvôli drancujúcemu štýlu biznisu obávajú všade na svete má tak svojho tajuplného zástupcu priamo u hlavy štátu.

Čítajte ďalšie komentáre autora:

Chris Larsen. Pravda a šialenstvo okolo virtuálnych mien

Česko pod Babišom. Keď sú hlavným problémom krajiny médiá

Hnedá bledne rýchlo. Kotleba v krajoch totálne prepadol

Samostatnou témou je potom Zemanovo spojenie s Andrejom Babišom. Politické partnerstvo a falošné priateľstvo k sebe prechovávajú napriek faktu, že za Zemanovej vlády Babiš spôsobmi pripomínajúcimi podvod skúšal oklamať štát aj konkurenciu v prípade privatizácie Unipetrolu. Okrem medzinárodných škandálov a policajných vyšetrovaní to prinieslo tiež otras dôveryhodnosti Zemanovej vlády, ktorou sa prezident rád chváli.

apriek tomu dnes sľubuje, že bude Babiš premiérom, nech bude robiť čo chce, ako chce a s kým chce. Začína sa dokonca hovoriť o tom, že Zeman poskytne jednému z najmocnejších ľudí v krajine trestnoprávnu poistku, ktorá oligarchovi dovolí v pokoji balansovať na hrane zákonov aj naďalej.

Publikaci Z Bureše Babišem si můžete objednat v eshope, či jednoduchým mailem na adrese marketing@biztweet.eu

Už smutne samozrejmou politikou, ktorou sa prezident podpisuje je tiež vulgarita a arogancia. Na faktoch nezáleží, názory možno meniť aj v intervale niekoľkých dní a za politické body možno prepustiť aj nájomného vraha a celoživotného kriminálnika. Fake news a nekalé hybridné kampane boli realitou. Nejde však o novinku a kampane budú nepochybne zamorovať marketingové kanály aj v budúcnosti. Nuž také je Česko aj v roku 2018. Nech si pražská kaviareň hovorí čo chce, stále je v štáte v menšine. A väčšina privatizácii moci z chuti zatlieska.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope