Doba postfaktuálna v praxi. Čapí hnízdo nie je o politike

Česká kauza Čapí hnízdo nie je o politickom názore, ale akceptácii, alebo ignoráciu faktov.

Premiér Českej republiky zľahčuje situáciu okolo vyšetrovania dotačného podvodu skupiny Agrofert pri farme Čapí hnízdo. V priamom prenose zľahčuje dotačné machinácie, ktorých sa dopustila firma, vtedy ešte pod jeho priamym vedením, do ktorej namočil ako biele kone vlastnú rodinu a dopady, ktoré toto správanie bude mať na české ministerstvo financií.

Podľa Andreja Babiša Česko nemusí vracať dotáciu vo výške 42,5 milióna korún, ktorú jeho rodinná farma získala. Bohužiaľ aj tu sa potvrdzuje, že ani premiérska rola Babišov charakter a snahu zahmlievať nemení. Je to jednoducho lož. Konštatovanie úradu Olaf totiž vedie okrem rôznych odporúčaní k zmenám v štruktúre schvaľovania a overovania dotačných žiadostí tiež ku konštatovaniu nutnosti európsku dotáciu hradiť z domácich zdrojov.

Babiš tvrdí, že keď už Brusel zaplatil, nemusí Česko platiť nič. Je to však samozrejme lož. Ako bohatý adresát európskych dotácií pre Agrofert iste musí poznať mechanizmy, ktoré v Európskej únii v podobných prípadoch fungujú.

V skratke, dotáciu má preplatiť príslušný štátny orgán, ktorý dotáciu udelil. Ten čerpá financie od ministerstva financií, či rezortu pre miestny rozvoj. Tieto ministerstvá musia výšku uvedenú Olafom vrátiť európskej inštitúcii, ktorá ju do Česka poslala. Peniaze má následne požadovať od majiteľov projektu, ktorý sa dotačnej machinácie dopustil.

Z Bureše Babišem viete objednať v eshope, alebo jednoduchým mailom na adrese marketing@biztweet.eu

Áno, Andrej Babiš aj členovia jeho strany neklamú, keď tvrdia, že správa Olaf má iba odporúčací charakter. Ten však v praxi funguje tak, že pokiaľ nebude rešpektovaný, Česko pôjde do sporu s Európskou komisiu a v takzvanom infringemente hrozia republike nielen sankcie, ale aj dočasné pozastavenie preplácania ďalších dotačných projektov.

Okrem zahmlievania až klamstva premiéra je zarážajúci aj postup ministerstva financií. To, aj keď jeho úlohou má byť v prvom rade stráženie peňazí daňových poplatníkov, vzbudzuje skôr dojem, že ide o backoffice úradu vlády. Nie, z kauzy Bocianie hniezdo nemusí robiť vedu. Vystupuje však skôr ako tlačový odbor Andreja Babiša, zahmlieva a zatajuje informácie.

Nie je pravdou, že správy Olafu podliehajú utajeniu. Keď je tá týkajúca sa Čapího hnízda utajená z dôvodu, že by ovplyvnila vyšetrovanie českých kriminalistov, malo ministerstvo pripraviť aspoň vecný výstup, prípadne preniesť informačnú povinnosť na českú políciu. Tá by sama uznala za vhodné, do akej miery môže byť správa zverejnená.

Utajenosť správ Olafu je mýtus. Dokumenty sa bežne zverejňujú na základe informačného zákona, vo výročných správach, či na vyžiadanie europoslancov.

Čítajte ďalšie komentáre autora:

Rok kebabu a fake news 

Hnedá bledne rýchlo. Kotleba v krajoch totálne prepadol

Česko pod Babišom. Keď sú hlavným problémom krajiny médiá

Ďalšia línia obrany, s ktorou český premiér u kauzy Čapí hnízdo prichádza je znevažovanie samotného Európskeho úradu pre boj proti podvodom Olaf. Na to, že k podobnej tendencii dôjde, Biztweet upozornil už pred niekoľkými mesiacmi. Európsky úrad je rešpektovaný vo všetkých členských krajinách. Na jeho podnety sa spúšťajú vyšetrovania v ich jurisdikciách a vracajú peniaze ukradnuté z európskych dotácií. Vyšetrovanie predošlého vedenia Olafu len potvrdzuje nezávislosť úradu, ktorý akékoľvek podozrenie o jeho transparentnosti neberie na ľahkú váhu.

Výsledok vyšetrovania Olaf nie je žiadnou bombastickou správou. Úrad tak napáda rôzne neoprávnené úspešné žiadosti o európske dotácie. Z hľadiska Čapího hnízda je však zamotaný pre obhajobu Andreja Babiša. Ten sa minimálne dva roky snaží vykresliť kauzu ako politickú objednávku na českej polícii. Vplyv českých politických oponentov na európske úrady však nedokáže vykresliť ani pri maximálnej mediálnej snahe.

Nie, či sa firmy Andreja Babiša dopustila dotačného podvodu alebo nie, nie je to o politickom názore. Je o tom, či mienite akceptovať, alebo ignorovať fakty. Ak to volič berie tak, že ide o malý podvod, ktorý za problémy ich politického favorita nestojí, mal by sa zamyslieť nad tým, kde ona hranica je. Prečo by u zľahčovania Čapího hniezda nekričali iní majitelia, ktorí po vyšetrovaní Olafu o dotáciu prišli. Čo keď aj u nich išlo o politické objednávky. Andrej Babiš má navyše problémy s európskymi úradmi aj u miliardových projektov. Že nejde o "účelovku" potom pochopia, až bude neskoro.

Nie, premiér má naopak dbať o to, aby na neho nepadlo ani to najmenšie podozrenie. Iní politici končili dávno pred tým, než ich vydanie požadovala polícia.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope