Saudská mediálna čistka. Zatýkanie zasiahlo najväčšie domy

Rozsiahle protikorupčné zatýkanie v Saudskej Arábii zasiahlo najväčšie mediálne spoločnosti v krajine.

Zatýkanie, počas ktorého boli v luxusnom hoteli uväznené desiatky členov kráľovskej rodiny, ktorým bol zamedzený útek z krajiny, zasiahlo aj tamojšiu mediálnu scénu. Trojica najbohatších zadržaných totiž ovláda kľúčové médiá Saudskej Arábie.

Princ Alwaleed bin Talal, miliardár Saleh Kamel a švagor zosnulého kráľa Fahda Walida al-Ibrahima boli a stále sú mediálnymi mogulmi.

Títo traja miliardári majú veľký vplyv na saudské médiá. Spolu založili spoločnosti, ktoré sa stali najväčšími mediálnymi domami v kráľovstve. Ako upozornil web celebritynetworth, často navzájom spolupracovali. Ibrahim založil Stredovýchodné vysielacie centrum (MEBC) v roku 1991. Kamel bol jedným z jeho hlavných investorov. V roku 1994 založil Kamel v Taliansku arabský rozhlas a televíziu (ART). Alwaleed viedol hudobné kanály ART. Vlastnil tiež nahrávaciu spoločnosť Rotana.

90. roky boli rozhodujúcim desaťročím v rozvoji médií v arabskom svete. Nebolo veľa obchodov, ktoré sa počas toho času stali a nezahŕňali aspoň jedného, ak nie dvoch, a niekedy aj všetkých troch z týchto mužov. Odvtedy títo traja arabskí mediálni oligarchovia ovládali mediálnu ríšu, ktorá dodáva správy a zábavu nielen Saudom, ale aj väčšine ľudí v arabských krajinách.

Synovia kráľa Salmána vlastnia jeden z najväčších mediálnych konglomerátov v arabskom svete. Saudská výskumná a marketingová skupina (SRMG) začala ako vydavateľ, rozšírila sa do digitálnych médií a má v úmysle rozvíjať spravodajskú sieť v partnerstve s Bloombergom. Nevlastní bratia korunného princa túto spoločnosť vedú.

Čítajte aj:

Český aktivista: Zeman sa už dlho prejavuje ako klamár

Skutočný rok Donalda Trumpa

A práve kvôli tomuto faktu vznikajú špekulácie, že zatýkanie trojice mogulov súvisí s mocenským bojom o mediálny vplyv. Zamestnanci al-Arabya verejne komentovali pokusy korunného princa Mohameda získať vplyv na obsah ich spravodajstva. V máji 2016 oznámilo kráľovské nariadenie vytvorenie nového Generálneho zábavného úradu. V septembri 2017 investičný fond s úzkymi väzbami na korunného princa oznámil plán investícií 2,7 miliardy dolárov do tvorby mediálneho priemyslu.

Pred ich zatknutím boli Ibrahim a Kamel nespochybniteľnými kráľovi médií v Saudskej Arábii. Uprednostňovali liberálny program, ktorý bol často politickej povahy.

Protikorupčnú komisiu vedie Mohammed bin Salman, teda práve kráľov syn. Kráľ Salman tiež odstránil z čela Národnej gardy konkurenta Miteba bin Abdullaha.

Na príkaz novozaloženého protikorupčného výboru boli zadržané desiatky ľudí vrátane jedenástich princov a niekoľkých desiatok súčasných aj bývalých ministrov. Korunný princ Muhammad bin Salman, ktorý čistku kvôli údajnej rozsiahlej korupcii nariadil, vymenoval 30 nových sudcov a 26 ďalších povýšil.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope