Adamčovci. Beštiálni bratia s nenaplnenými ambíciami

Chceli patriť medzi najsilnejších mafiánskych bossov. Ich brutalita im však určila limit, ktorý Branislava a Erika Adamčovcov radí v histórii slovenskej mafie medzi chladnokrvných zabijakov.

Obaja bratia síce najdivokejšie obdobia mafie prežili, avšak sedia na na dlhé roky za mrežami. Erika Adamča, ktorý stále figuruje v niekoľkých hrdelných súdnych procesoch, čaká minimálne 16 rokov. Jeho brat Branislav je odsúdený na doživotie.

„Kariéra Adamčovcov“ je pre ich plnenie úloh po celom Slovensku regionálne nedefinovaná jasne. Minimálne začiatky ich organizovanej skupiny sa však spájajú s východným Slovenskom a mestom Veľké Kapušany. Z klasického ukazovania ramien na diskotékach prešli k drobnejším prípadom vyberania výpalného, plánovaniu lúpeží a po boku pomerne zavedeného muža podsvetia Karola Szatmáryho taktiež k výraznejším akciám, spojeným s veľkým obnosom peňazí.

Práve ďalší vyššie postavený muž podsvetia na východe pre nich bol dlho výťahom k ziskovejšej činnosti. Okrem toho, že rozšírili sféru vplyvu, získali kontrolu nad vlastným mestečkom, získali aj vplyv na polícii a prepotrebné kontakty na ozajstné špičky slovenskej mafie.

Adamčovci nadviazali spoluprácu s ďalšou bratskou dvojicou – Mellovcami. Dvojica z Prievidze sa živila hlavne prípravou vrážd pre iné organizovanejšie a významnejšie skupiny. Touto cestou šli aj Adamčovci, ktorí sa ako partneri Mellovcov dostali do štruktúry stredoslovenského organizovaného zločinu na čele s Mikulášom Černákom.

Čítajte aj:

Boss Takáčovcov na slobode. Žitňanská sa zastala sudcu, ktorý ho pustil

Vincko na prechádzke. Koho pustil Harabin na slobodu?

Dušan Borženský: Zdvihnutý varovný prst z Holubovej éry

Východniarska dvojka sa podľa mnohých nepotvrdených informácií postupne zapojila až do desiatok mafiánských rozsudkov smrti. Jedným z prvých mala byť vražda Martina Bystrianskeho. Ten stál v pozadí stratégií a tendrov v nováckých elektrárňach. Zrejme na konflikt s Mellovcami tak doplatil únosom a pobodaním v roku 1996.

Adamčovci mali Mellovi a Černákovi vyriešiť otázku vraždy ďalšieho východoslovenského známeho muža z podsvetia Petra Muszku. Ten sa previnil tým, že verejne hovoril o obchodoch s Mikulášom Černákom. Adamčovci mali stáť aj za popravou ich „kolegu Alberta Sisáka. Ten prekážal priamo im. Vedeniu mafie vraj kritizoval neohrabané postupy bratskej dvojice.

Uškrtením mali zabiť napríklad svedka Jaroslava Baláža, ktorý mal polícii pomáhať s udvedčením Erika Adamča. Pracovník železníc Arpád Nistor odmietol Adamčovcom pomáhať pri pašerátstve a zomrel rovnakou smrťou. Holými rukami gangu Adamčovcov mal byť zabitý aj ďalší menší podfukár Ivan Skapinyec. Pre svojho nepriameho šéfa Mariána Černáka zas mali vykonať vraždu Mariána Karcela, ktorý svedčil proti bossovi bossov.

Zarážajúce menovanie vrážd, ktoré Adamčovci vykonali, alebo sa ich zúčastnili pokračuje známou vraždou ženy a jej syna, po tom, čo si Branislav Adamčo pomýlil obeť. Miesto na bývalého policajta Juraja Gála strieľal na auto menovaného, kde sedela jeho žena a malý syn. Toho údajne zblízka „dorazil“. V čase pokazenej nájomnej vraždy už mala polícia chuť Adamčovcov vyriešiť.

Napokon sa to podarilo. K dlhoročným trestom za bezcitné vraždy vykonané často nie profesionálne, ale so znakmi, že vykonávateľov bavili, však stále pribúdajú nové roky a nikto nevie, koľko vrážd si celkovo kati zo Zemplína pripísali. Minimálne jeden z nich má vzhľadom k relatívne mladému veku šancu na prepustenie. Tým, čím sa chceli stať sa však podľa všetkého Adamčovci nestanú.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb