Podnikanie funguje. Dajte bacha na legislatívu

Nápad, kapitál, stratégia. Avšak na čo by to všetko bolo, keby niekto prišiel a jednoducho vás okradol, alebo si rovno prisvojil celé vaše podnikanie. Nezabúdajte na právnu pomoc.

Právne poradenstvo a ochrana by mali sprevádzať vývoj každého podnikania už od jeho vzniku. Hoci sa to môže zdať zbytočné, veľa skúsenejších podnikateľov, vie, čo máme na mysli.

Najmä začínajúci biznismeni zakladajú úspech svojej firmy na ideách, nápadoch, či dobrom tíme. Málokto myslí na formality. Veď prečo platiť zbytočné výdavky na niečo, čo ani nevyužívam. Ale pozor, aj keď si to neuvedomujete, právnik by mal sprevádzať každý dôležitý krok, ktorý urobíte.

Prečo? Pretože vás snaha ušetriť drobné, môže stáť veľa a pokojne aj všetko. Existuje hneď niekoľko prípadov, keď začínajúca firma zanedbala napríklad ochranu duševného vlastníctva. Internetovú stránku, názov brandu, logo, alebo dizajn propagácie potom získala šikovná konkurencie, ktorá ľahko využila bezprávny stav vo firme nepripraveného podniku.

Okrem ochrany duševného vlastníctva je dobre požiadať právnika aj o kontrolu úradných dokumentov alebo zmluvných vzťahov s partnermi. Bez právnej znalosti stačí malá chyba a sebavedomý autor oficiálneho dokumentu pripraví pre svoju spoločnosť zamotanú situáciu, pokutu, alebo konkurenčnú nevýhodu.

Právna ochrana navyše výrazne šetrí váš čas a nervy. Aj keď ste šikovným amatérskym fanúšikom práva, na príprave dokumentov vám právnik ušetrí aj hodiny. V hlave potom nemusíte riešiť strach a polemiky o tom, či ste všetko urobil ako máte, ale venovať sa plne podnikaniu.

U väčších firiem by malo byť právne poradenstvo každodennou záležitosťou aj priamo v sídle firmy. Správna formulácia obchodných vzťahov, zamestnaneckých vzťahov, či rámcov správania na pracovisku neovplyvňuje len vašu právnu istotu, ale aj výkonnosť, bezpečnosť a spravodlivú motiváciu vašich zamestnancov.

Čítajte aj:

Prečo podnikať? Máte jasno v tom, čo chcete?

Biznis v cudzine. Ako na úrad bez znalosti jazyka?

Vianočný darček v podnikaní. Ako vybrať a má to cenu?

Právne služby sú v niektorých prípadoch nevyhnutnosťou. Napríklad pri vymáhaní ťažko vymáhateľných pohľadávok nie je možné domoct sa zaplatenie pohľadávok bez pomoci právnych formulácií a osoby právneho zástupcu ako takého. Zákon totiž rešpektuje exekučné úkony len od oprávnených osôb.

Bohužiaľ, netreba zabúdať ani na možnosť skrytých právnych problémov. Šablónové zmluvy, "jednoduché" právne formulácie, alebo laické kamarátske dohovory sebou nesú riziko. Niekedy stačí zlá formulácia údajov zverejnených na internetovej stránke a konkurencia má páku, ako vás zahnať do kúta.

Právnici poznajú nástrahy, ktoré sa v podnikaní skrývajú. Majú viac klientov, teda aj veľa skúseností a myslí na to, čo by vám nenapadlo.

Právne služby nemusí poskytovať priamo váš pracovník. Dobrým riešením je outsourcing.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb