Dáni na Slovensku rozširujú chov prasiat. Pigagro chce šiestu farmu

Dánska agrárna skupina Slovakian Farm Invest rozširuje aktivity pod Tatrami. V okrese Levice vybuduje novú farmu na chov prasiat.

Podľa projektovej dokumentácie je účelom navrhovanej činnosti vybudovanie novej farmy na chov prasiat s kapacitou 4500 prasníc, 30 kancov a 3000 odstavčiat. Nový chov dcérskej spoločnosti Slovakian Farm Invest - Pigagro, ktorý má vzniknúť v obci Sazdice, bude už šiestou farmou dánskej skupiny na Slovensku.

„Pri realizácii činnosti bude vybudovaný nový prevádzkový areál približne kilometer východne od intravilánu obce Sazdice na pozemkoch v súčasnosti využívaných ako orná pôda. Zámer je riešený v dvoch variantoch – v rámci tej istej lokality sa varianty líšia umiestnením na rôzne parcely, ktoré vzájomne susedia. Prevádzka bude pozostávať z 5 chovných hál,“ uvádza investor.

Čítajte aj:

Slovenské polia ovládli cudzinci a oligarchovia

Poľskí farmári vďaka Bruselu omladli

Projekt by Pigagro rada spustila o rok a prasatá začala chovať na jeseň 2019. Pigagro je dánska poľnohospodárska skupina právne samostatných spoločností s jednotnou manažérskou i vlastníckou štruktúrou. Väčšina produkcie firmy končí na lokálnom potravinovom trhu. Chov v súčasnosti predstavuje 4000 prasníc a ročne vyprodukuje približne 130000 kusov ošípaných, z toho 100000 jatočných ošípaných predávaných pri váhe 110 kilogramov a 30000 odstavčiat predávaných pri váhe 25 kilogramov.

Pigagro, ktorá zamestnáva 100 pracovníkov a vlastní približne 3500 hektárov pôdy v roku 2016 utržila podľa agentúry Finstat 14,64 milióna eur.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope