Česko pod Babišom. Keď sú hlavným problémom krajiny médiá

Prvé slová Babiša ako premiéra i prezidenta Zemana pri jeho menovaní neopísali ciele ani víziu. Česko má riešiť ich osobné averzie.

Andrej Babiš ako český premiér prináša novú politickú kultúru. Bolo to zrejmé hneď pri menovacom ceremoniále, kde prvé slová premiéra a hlavy štátu nesmeroval k ničomu inému, než nepochopeniu role demokratických médií.

"Do vysokých stromov bije blesk," začal slávnostný ceremoniál Miloš Zeman. Čoskoro rozbalil ďalšie teórie o tom, ako Babiša médiá prenasledujú a budú ešte viac. Neodpustil si tiež pár bonmotických urážok novinárov. Prirovnal ixh napríklad k trpaslíkom a obvinil ich, že kritizujú každého, kto je v Česku úspešný.

U hlavy štátu nejde o nič výnimočné. Smutným prekvapením však je, že mediálnu kritiku Zeman vníma tak osobne, že je ochotný predstavenie nového premiéra zmeniť na konšpiračný plač kritizovaného politika v predvolebnej kampani.

Z Bureše Babišem viete objednať v eshope, alebo jednoduchým mailom na adrese marketing@biztweet.eu

Na jednej strane prezident vyjadril svojím postojom všeobecne prechovávanú zášť voči médiám, ktorá prirodzene kritizujú jeho nepredvídateľné správanie v zahraničnej politike, či klientelizmus na Hrade, na druhej strane tým prisahal vernosť oligarchovi a lídrovi rebríčkov popularity Andrejovi Babišovi. Svedčí o tom koniec koncov jeho prísľub osobnej podpory prítomnosťou na schôdzi o vyslovení dôvery plánovanej Babišovej vlády.

Ako politik a aktívny kandidát v blížiacich sa voľbách má Zeman právo pôsobiť akokoľvek hrubo chce, konieckoncov, u neho to až tak zarážajúce nie je. Na zamyslenie je však skôr otázka, čo príprava prípadného vládnutia Andreja Babiša prinesie.

Čítajte ďalšie komentáre autora:

Hnedá bledne rýchlo. Kotleba v krajoch totálne prepadol

Zeman s Babišom v tichosti ignorujú ústavu

Česká duma. Babiš nenachádza hranice

K slovníku a atmosfére vyvolaným Milošom Zemanom sa pridal tiež Andrej Babiš. Po strojovo naučenom výstupe, kde ako SEO kód opakoval makať, Brusel, migrácia, korupcia, makať, nezabudol rýpnuť do komentátorov popisujúcich fakt, že jeho ANO, SPD a komunisti hlasujú v doterajšej Snemovni ako jeden muž.

Zeman v predvolebnej a Babiš v neustálej kampani zabúdajú na to, čo by obaja mali mať podľa vlastných slov na zreteli v prvom rade. Pracant a prezident všetkých občanov v prvých minútach nepovedali takmer nič o vízii Česka v najbližších rokoch.

Zeman predviedol ďalší prasknutý vred horkosti a Babiš recykloval overené floskule o migrácii v Európskej únii. Designovaný premiér nezabudol pridať kritiku EGAP a ČEB. Ide o inštitúcie, ktoré chcel ovládnuť ako minister financií, ale nemal na to. Teraz zrejme inštitúciám zvoní do hrobu. A to je všetko. Nuž nové Česko.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope