Zemanov protikandidát: Babiša by som premiérom nemenoval

„Mal by som problém s vymenovaním trestne stíhanej osoby predsedom vlády. Bol by to zlý obraz našej republiky vo svete a nemenej aj voči našim občanom,“ hovorí pre Biztweet Jiří Drahoš.

Hlavný konkurent súčasného českého prezidenta Miloša Zemana v prezidentských voľbách naplánovaných na január 2018 kritizuje český Hrad za lacnú populistickú hru. Spolupráca Zemana a Babiša, ktorého vydanie k trestnému stíhaniu v kauze Čapí hnízdo žiada od parlamentu polícia, vraj ohrozí demokraciu.

Rovnako ako tichá podpora Babišovho hnutia ANO zo strany xenofóbneho populistu Tomio Okamuru, ktorý spoločne s komunistami v prvých dňoch hlasuje za návrhy z pera oligarchovej strany.

Z Bureše Babišem viete objednať v eshope, alebo jednoduchým mailom na adrese marketing@biztweet.eu

„Nemenoval by som do vlády žiadnu stranu, ktorej pôsobenie by ohrozovalo možnosť ľudu sa slobodne vysloviť o jej pôsobení v ďalších voľbách. Inými slovami nemenoval by som do vlády stranu, u ktorej by som nemal istotu, že nebude svoj vplyv používať na ničenie demokracie,“ povedal v rozhovore pre Biztweet Jiří Drahoš.

Prezidentský kandidát má podľa posledného prieskumu 19 percent rozhodnutých voličov a dalších 32 percent by jeho voľbu zvažovalo. Bývalý šéf českej akadémie vied by na mieste Miloša Zemana Andreja Babiša z hry o vládne pozície vynechal.

Čítajte aj:

Pirátska nadpráca. Pustili ich na nich?

Zeman s Babišom v tichosti ignorujú ústavu

Tretina Čechov chce voliť strany s plánom exitu z EÚ

„Veď aj radový policajt býva postavený mimo službu pri obyčajnom podozrení zo spáchania trestného činu. Navyše takýto by premiér nemohol na sto percent vykonávať svoju funkciu,“ mieni Drahoš.

Podľa proeurópskeho pravicového kandidáta je apriori rezignácia na hľadanie vládnej majority nedemokratickým postupom. „Vždy by sa mala hľadať taká vládna zostava, ktorá by mala šancu získať v Poslaneckej snemovni väčšinovú podporu. Hnutie ANO sa dostalo do parlamentu s voličskou podporou takmer 30 percent, je teda predovšetkým jeho príležitosťou a zodpovednosťou prísť s riešením,“ dodal Jiří Drahoš.

Čítajte celý rozhovor

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope