Boss Takáčovcov na slobode. Žitňanská sa zastala sudcu, ktorý ho pustil

Ľubomír Kudlička, ktorý je údajne jedným z bossov mafiánskej skupiny Takáčovci, ostane na slobode. Ministerstvo spravodlivosti súhlasí so sudcom, ktorý ho pustil na kauciu.

Kudlička bol po policajnej razii z konca januára 2017 spolu s ďalšími 20 Takáčovcami obvinený zo založenia zločineckej skupiny, vydierania a niekoľkých násilných a ekonomických trestných činov.

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku ho však 18. júla pustil na slobodu s tým, že manželke obvineného dovolil zložiť peňažnú záruku vo výške 100 tisíc eur. Podľa Generálnej prokuratúry šlo o pochybenie sudcu. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) mala rozhodnúť o potrestaní sudcu a právoplatnosti jeho rozhodnutia.

„Po preskúmaní okolností a náležitostí vyplynulo, že predmetným rozhodnutím nedošlo k porušeniu konkrétneho ustanovenia Trestného poriadku, rozhodnutie je odôvodnené, nie je arbitrárne, a to čo namieta generálna prokuratúra spadá do rozhodovacej právomoci sudcu, a nie je dovolaním napadnuteľné,“ konštatuje pre Biztweet hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

Generálnej prokuratúre sa nepáčilo, že pri určovaní výšky peňažnej záruky sudca pre prípravné konanie neskúmal majetkové pomery obvineného. Určenie peňažnej záruky vo výške 100 tisíc eur vraj ľudovo povedané Kudličku od možného úteku neodradí.

„Treba povedať, že prokurátorka prítomná na výsluchu ponechala prípadné rozhodnutie o prijatí peňažnej záruky na zvážení súdu. Vzdala sa aj práva podať sťažnosť voči prijatému uzneseniu, a preto nadobudlo rozhodnutie právoplatnosť ihneď. V opačnom prípade by rozhodnutie mohlo byť predmetom preskúmania odvolacím súdom,“ nesúhlasí s kritikou úradu Jaromíra Čižnára Peter Bubla.

Kudlička, ktorého ústretový sudca pustil na slobodu pritom patrí podľa viacerých indícií medzi skutočne najvyššie vrstvy bratislavského podsvetia. Hovoria o tom majetkové pomery, ktoré sa u manželov Kudličkovcov len v priznaných údajoch pohybujú na úrovni miliónov eur. Generálny prokurátor poukázal mimo iné aj na jeden z prípadov, kde bola preukázaná škoda vyvolaná činnosťou Kudličkovej zločineckej skupiny vo výške 1260597 eur.

Čítajte aj: 

Vincko na prechádzke. Koho pustil Harabin na slobodu?

Dušan Borženský: Zdvihnutý varovný prst z Holubovej éry

Borža v problémoch. Konanie o obnove procesu odročili

Skupina je pritom zapletená v desiatkach živých káuz, nutno dodať, že ďalšie stovky z jej histórie zrejme zostanú neobjasnené. Skupina má okrem toho podľa policajných informácií stále zhruba sto aktívnych členov.

Samotný Ľubomír Kudlička stál v čele známej SBS služby Vallis, ktorú pre účel výberu výpalného zakladala samotná hlava skupiny Ján Takáč. Rovnaká spolupráca je zanesená v obchodnom registri pri bezpečnostnej agentúre Vesuv K.T. Tá prišla o licenciu po tom, čo konflikt v jednej z takáčovských pivární riešila streľbou.

Stále aktívnym je podnikanie firmy K. S. I., spol. s r.o., ktorá sa zaoberá poradenstvom, realitným obchodovaním, či požičiavaním áut. Kudlička firmu ovláda a figuruje ako jej konateľ. Vlani utržila 120 tisíc eur.

Obvinený údajný boss vlastní aj Motorest Vlčí dvor v Ružomberku. Dozoruje v orgánoch akciovky kontroverzného Ski Park Ružomberok, ktorý v minulosti ovládla mafia, čo stredisko priviedlo k opakovaným podozreniam z finančných podvodov a konkurzu firmy.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb