The Band: Nenápadná kapela s mimoriadnym vplyvom

Kapela The Band nepatrí medzi pre bežného poslucháča známe mená. Napriek tomu ovládla hudobný svet a srdcia kritikov v Kanade aj Spojených štátoch amerických.

The Band bola rocková kapela, ktorá bola aktívna v rokoch 1967 – 1976, neskôr v rokoch 1983 – 1999. Členmi pôvodnej skupiny boli štyria hudobníci z Kanady, Robbie Robertson (gitara, klavír, vokály), Richard Manuel (klavír, harmonika, bicie, saxofón, organ, vokály), Garth Hudson (organ, klavír, clavinet, akordeón, syntetizátor, saxofón) a Rick Danko (basová gitara, husle, trombón, vokály) a jeden Američan - Levon Helm (bicie, mandolína, gitara, basová gitara, vokály).

Členovia skupiny The Band začali spolu hrať v rokoch 1958 až 1963 ešte pod názvom The Hawks ako sprievodná kapela speváka Ronnie Hawkinsa. Po ukončení tejto spolupráce v roku 1964, spolu so šiestym členom saxofónistom Jerry Penfoundom, boli známi pod názvom The Levon Helm Sextet, po Penfoundovom odchode ako Levon and the Hawks.

V roku 1965 skupina vydala singel „the Canadian Squires“. V tomto období si na dva koncety najal Bob Dylan najskôr dvoch členov kapely, Helma a Robertsona, neskôr v roku 1965 celú skupinu na americké turné a v roku 1966 na svoje svetové turné. Bob Dylan sa s touto formáciou stretol aj pri neformálnom nahrávaní, z ktorého bol neskôr v roku 1975 vydaný album The Basement Tapes.

Názov „The Band“ tejto zostave akosi prischol počas tohto koncertného turné. Kapela začala pracovať a nahrávať vlastný hudobný materiál. Z ich skladieb vznikli dva z najuznávanejších hudobných albumov konca 60. rokov 20. storočia: ich debut z roku 1968 s názvom Music from Big Pink (so singlom „The Weight“) a v roku 1969 album The Band.

K rozpadu skupiny došlo v roku 1976, no v roku 1983 kapela začala spolu hrať bez jedného zo zakladajúcich členov, gitaristu Robbie Robertsona.

Pozrite si aj:

The Byrds: Americká legenda 60. rokov

Kráľ rokenrolu Elvis: legenda opradená konšpiráciami

The Beach Boys: muzikálna rodinka a tvrdý biznis

Napriek tomu, že kapela The Band bola populárna skôr u hudobných žurnalistov a ďalších hudobníkov ako u verejnosti, skupina je uznávaná a považovaná za významnú. V roku 1989 bola uvedená do Kanadskej hudobnej siene slávy, v roku 1994 do Rokenrolovej siene slávy, v roku 2004 ju časopis Rolling Stone dal na 50. miesto zoznamu stovky najväčších umelcov všetkých čias a v roku 2008 si prevzala za svoje celoživotné dielo cenu Grammy. (Wikipedia)