Podozrivé machinácie Budamaru stále vyšetrujú. Obvinenia nepadli

Vyšetrovanie potenciálne najrozsiahlejších daňových podvodov v slovenskej histórii stále neprináša výsledky. Prípad Budamar otvára štvrtý rok policajnej práce.

Ani po troch rokoch vyšetrovania nedospela vec, v ktorej sa vyšetruje potenciálny únik desiatok miliónov eur splatných daní, k stavu, kedy by polícia vedela, kto bol členom organizovanej skupiny podvodníkov, či akú mal úlohu.

Naďalej sa pracuje s predpokladom, že kauza okolo logistickej spoločnosti Budamar Logistics siahala až do siedmich krajín, v ktorých mali fungovať subjekty zapojené do karuselového daňového podvodu. Vec je však stále bez obvinenia. Aktuálne prebiehajú posudky desiatok výsluchov zahraničných policajných zložiek.

„V predmetnej veci sú v súčasnosti vyšetrovateľom Policajného zboru vyhodnocované odpovede právnej pomoci. Každá dožiadaná právna pomoc je v rozsahu približne 10 výsluchov svedkov, previerky k rôznym spoločnostiam, zabezpečenie dokladov a podobne,“ vysvetľuje pre Biztweet hovorca Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky Martin Wäldl.

Po tomto posúdení, ktoré by nemalo trvať dlhšie ako niekoľko týždňov bude známe, či vyšetrovatelia pripravia podklady postačujúce na obvinenia, alebo bude prípad zastavený.

Čítajte aj:

V MHC Martin vyšetrujú daňové podvody. Zatiaľ bez obvinených

Prípad Budamar siaha do 7 krajín. Vypočuli už desiatky osôb

Vyšehradský kolotoč. Spoločnosť Budamar je podozrivá zo stámiliónových podvodov

Jeden z najvýznamnejších prípadov vyšetrovania daňových podvodov v strednej a východnej Európe je predmetom záujmu policajtov a pracovníkov finančných správ od prelomu rokov 2013-2014. Prípad siaha okrem Slovenska tiež do Slovinska, Švajčiarska, Českej republiky, Rakúska, Rumunska a Maďarska.

Budamar Logistics je podozrivá z toho, že vytvorila sieť fiktívnych odberateľských a dodávateľských firiem. Vzájomne si mali vystavovať faktúry za vymyslené dodávky tovaru. V princípe zamedzenia dvojitého zdanenia potom od štátov požadovali daňové preplatky v hodnotách desiatok miliónov eur a stoviek miliónov korún. Dohromady podľa policajného obvinenia spôsobila Budamar Logistics len Slovensku škodu vo výške viac ako dvadsať miliónov eur.

Z českej vetvy kauzy mali okrem Budamaru, ktorý má v Česku organizačnú zložku v podvodnom mechanizme figurovať aj dvaja odberatelia - spoločnosti DK Centrum a Dukovla. Túto informáciu Biztweetu potvrdili anonymne dva vierohodné zdroje. Ich vyšetrovaním sa zaoberala aj česká Daňová kobra a výsledky vyšetrovania odovzdala Slovákom.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb