Penta aj na šachovnici českej politiky. Podporuje stranu Realisté

Finančná skupina Penta Investments na rozdiel od Slovenska nezatajuje vplyv na českú politiku, teda nie tak úplne. Jej partner podporuje politickú stranu s veľkými ambíciami.

Marek Dospiva, partner Penty a jeden z najbohatších českých občanov priznal podporu hnutia Realisté a hovorí sa aj o podpore prezidentského kandidáta Jiřího Drahoša. Na rozdiel od slovenských partnerov Dospiva o vplyve v politike hovorí pomerne otvorene, svoju identitu nijak nezastiera ani na transparentných účtoch kandidátov. Strane poslal viac ako 3 milióny korún, v skutočnosti sa však hovorí o vyššich čiastkach.

Oproti Slovensku rozdiel. „Spoločnosť Penta nespolupracuje a ani nepodporuje na Slovensku žiadnu politickú stranu. Ak by sa v budúcnosti niektorý z partnerov rozhodol pre takúto možnosť, určite by to bolo transparentne ako v prípade pána Dospivu,“ tvrdí pre Biztweet hovorca skupiny Gabriel Tóth.

Ako sa však zdá, ani Dospiva nebol s jeho prezradením politickej podpory úplne autonómny. České média po pár dňoch písali o tom, že jeho meno zo zoznamu sponzorov napriek vyplateným peniazom vypadlo. Transparentný účet jednoducho nebol až tak transparentný a peniaze od Dospivu z neho zmizli. Mnoho „Penťákov“ vraj odsúdilo predošlé Dospivove tvrdenia v médiach, kde priznal, že do médií vstupujú pre vplyv na politikov a následné vyhrotenie postoja priznanou podporou zvláštnemu hnutiu Realisté.

Strana, vyznačujúca sa zrejmým populistickým odórom, chcela zo začiatku vystupovať ako proeurópska alternatíva, provýchodným populistom. Časom pridala propodnikateľskú agendu, ale po zisteniach z prieskumov začala svoj kompas otáčať všetkými možnými stranami. Dnes sa profiluje ako gro českých strán za protieurópsku, protimigračnú, protieuro, propriemyselnú stranu, ktorá chce znížiť dane.

Čítajte aj:

Penta chystá ďalší projekt vo Varšave. Za 60 miliónov

Penta chce rozšíriť letisko pri Prahe. Získala ďalšie povolenie

Penta získala úver na prvý developerský projekt vo Varšave

Tretina Čechov chce voliť strany s plánom exitu z EÚ

Za diabolsky ad hoc programom vidí mnoho kritikov peniaze práve z podnikateľskej sféry. Miliardári, ktorí sú ochotní z peňaženiek vyhodiť len drobné hľadajú práve ľahké riešeniam ako tie „realistické“ s politilógom žijúcim v Nemecku Petrom Robejškom. O spoločnej podpore konkrétnym subjektom sa mali podľa Eura dokonca zhovárať na utajenej konferncii. Stretlo sa tam vraj okolo 20 „druholigových“ miliardárov.

Strana Realisté, ktorú financuje Penta chce bojovať proti migrantom, zavedeniu eura, či nevylučuje podporu referenda o Európskej unii, za domácimi problémami vidí floskulu „diktát z Bruselu“. Pre Dospivu je snáď jediným pozitívom sľubované zníženie daní. To je však veľmi rýchla a povrchná stávka.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope