Tretina Čechov chce voliť strany s plánom exitu z EÚ

Podľa prieskumov chce z Európskej únie vystúpiť 29 percent občanov Českej republiky. Strany, ktoré to chcú navrhnúť, alebo to nezablokujú majú ešte väčšiu podporu.

České politické strany, ktoré navrhujú alebo avizujú, že nezablokujú vystúpenie krajiny z Európskej únie majú podľa prieskumov tesne pred snemovnými voľbami cez tridsať percent voličských preferencií. Okrem 30 percent hlasov tých, ktoré sa zrejme do parlamentu dostanú, sa môžu spoľahnúť na percento až dve menších mimoparlamentných strán. Prognóza je tak razantnejšia ako prieskum, ktorý dokázal, že von z EÚ chce 29 percent občanov.

Zakladateľom a z mnohých pohľadov najväčším hazardérom s budúcnosťou Česka je strana Tomio Okamuru SPD. Tradične populistické hnutie, ktoré má šancu získať 6 až 10 percent voličských hlasov chce takzvaný Czexit priamo navrhnúť.

"Odmietame podriadenosť a servilnosť voči akejkoľvek mocnosti. Lisabonskou zmluvou došlo k zásadnej zmene EÚ a Česká republika stratila svojprávnosť. To nechceme! Odmietame euro, ďalší nástroj ovládnutia českej ekonomiky zahraničnými bankami. Európska komisia rozpútala neovládateľnú migračnú krízu, ktorá priniesla do Európy nebývalú vlnu kriminality, brutálneho násilia na ženách a islamského terorizmu. EÚ zlyhala v zabezpečení základných potrieb občanov EÚ, tj. rozvoja životnej úrovne a bezpečnosti. Občania ČR preto majú neodňateľné právo sa v referende vyjadriť, či v takejto Únii ešte chcú byť," tvrdí hnutie SPD.

Nie je jediné, ktoré chce politickú budúcnosť vybudovať na základoch ako Marine Le Pen, Nigel Farage, či Geert Wilders. K Okamurovi, ktorý je stále podozrivý, že z bývalej strany vytuneloval okolo sto miliónov korún sa pridávajú tiež extrémne hnutia Referendum o Európskej únii, či Pravý Blok známeho volebného podnikateľa Petra Cibulku.

Zatiaľ čo ich postoj neprekvapuje, pomerne korenistý je obrat niektorých strán s významnou podporou. V prípade, že by došlo k navrhnutiu referenda o vystúpení z únie by Czexit neblokovala ani ODS - strana, ktorá Česko do Európskej únie dostala. "K EÚ máme dlhodobo konzistentný vzťah: nepatríme medzi naivných eurooptimistov ani medzi radikálnych euroskeptikov," uvádza strana. Martin Kupka však v debate Českej televízie potvrdil, že by ODS návrh na referendu neblokovala.

Čítajte aj:

Keď sa demokracia stáva najväčšou prekážkou európskej integrácie

Babiš 2? Pavol Krúpa sa angažuje v českej politike

Gabriel Eichler v českej poilitike. Podporuje Zemanovho konkurenta

Veľmi schyzofrenická je podoba komunistov. KSČM slovami predsedu Vojtěcha Filipa odsudzuje snahy o trieštenie Európy, aké vidieť v Katalánsku. Na druhej strane však dodáva, že v prípade Czexitu nebude referendum blokovať.

Ďalšou stranou, ktorá by ľudí podnietila k revolučnému kroku je strana podporovaná sponzormi Miloša Zemana. "Budeme presadzovať plán sústavy politických a ekonomických krokov v reakcii na postupnú stratu funkčnosti EÚ, ktoré chápeme ako odpútanie sa od EÚ a následné prehĺbenie spolupráce v rámci krajín V4," uvádza šéf strany Jan Veleba.

Jednoznačné zotrvanie v EÚ prejavili v televíznej debate Českej televízie len Piráti, TOP 09, ČSSD, KDU-ČSL, Zelení a STAN. Všetci a najmä hnutie ANO, ktoré jednoznačný postoj nemá však volajú po reformách únie. Návrhy však z Prahy počuť nie je.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope