HB Reavis hrozí Česku súdom. Štát zvažuje stopku pražského projektu

Developerský projekt slovenskej skupiny HB Reavis v hlavnom meste Česka ohrozuje váhavá pozícia ministerstva kultúry. To už schválený a spustený projekt spomalilo, čo vedie developera so slovenskými majiteľmi k právnym hrozbám.

Problém je v tom, že firma síce dostala pre realizáciu plánovaného projektu na pražských Vinohradoch zelenú, no Ministerstvo kultúry po čase zahájilo prieskumné konanie a zvažuje, že budovu Transgas, ktorá mala ísť k zemi, vyhlási kultúrnou pamiatkou.

Minister kultúry Daniel Herman (KDU-ČSL) dokonca v rozhovore pre denník Mladá fronta Dnes oznámil, že rozkladová komisia mu ako výsledok prieskumného konania zahájeného v máji tohto roka odporučila vyhlásiť brutalistickú architektúru Transgas kultúrnou pamiatkou.

HB Reavis sa tak ešte pred oficiálnym oznámením výsledku prieskumu z novín dozvedá, že v projekte hrozia vážne problémy. A firmu ovládanú slovenským miliardárom Ivanom Chrenkom to nenechalo chladnou.

Investor oznámil, že ak mu štát znemožní objekt zdemolovať a tým aj následnú výstavbu administratívneho komplexu, poženie prípad pred súd. V arbitráži by vraj požadoval náhradu vzniknutých škôd - viac ako pol miliardy českých korún.

Podnet na vyhlásenie Transgas pamiatkou dal ministerstvu Klub Za starú Prahu. Národný pamiatkový ústav (NPU) a pamiatkari pražského magistrátu sa k návrhu vyjadrili negatívne a ministerstvo na konci minulého roka rozhodlo, že Transgas štatút pamiatky nezíska.

Čítajte aj: 

HB Reavis s novými nájomníkmi v Poľsku

HB Reavis v Poľsku emitovala dlhopisy. Získala asi 52 miliónov

Ivan Chrenko: Druhý najbohatší Slovák nechce patriť medzi oligarchov

"Negatívne stanovisko k návrhu vyhlásiť Transgas pamiatkou vydalo zvláštne pražské pracovisko NPU. Pod generálnym riaditeľstvom ústavu však funguje komisia, ktorá sa zaoberá špeciálne povojnovými pamiatkami. Tá pôvodné rozhodnutie NPU revidovala a vyjadrila sa k nemu inak," uviedol pre Denník Referendum Pavel Bachtík z generálneho riaditeľstva pamiatkarského úradu.

Ako už Biztweet uviedol, v okolí projektu už dokonca začali prípravné práce. Bývalý Centrálny dispečing tranzitného plynovodu na Vinohradskej ulici v Prahe, ktorý developerská skupina HB Reavis odkúpila od spoločnosti ČEZ, mal byť zdemolovaný. Demolované majú byť objekty bývalého Tranzitného plynovodu a Federálneho ministerstva palív.

Podľa dokumentácie predloženej k schvaľovaniu chce HB Reavis realizovať administratívnu budovu so šiestimi až ôsmimi nadzemnými podlažiami a dvoma až troma podzemnými podlažiami. Novinkou, ktorá obyvateľov okolitých budov poteší bude ďalších 220 parkovacích miest.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope