Start-upy na Slovensku zaostávajú. Ich vplyv je zanedbateľný

Start-upy sú motorom modernej ekonomiky. Prinášajú inovácie, vzdelávajú mladých a produkujú vysokú pridanú hodnotu. To všetko platí, ale nie na Slovensku.

Všade vo vyspelom svete malé podniky rozbehnuté na kolene prinášajú do ekonomiky onoho povestného žolíka v rukáve. Na Slovensku však ich vplyv zaostáva. Aj pre chýbajúcu podporu zo strany štátu.

Ako ukázala Analýza podmienok zakladania podnikov z hľadiska start-upov ako potenciálu zvýšenia zamestnanosti na Slovensku, ktorú zostavila Republiková únia zamestnávateľov, start-upový ekosystém v našej krajine je ešte stále relatívne mladý a málo rozvinutý.

Analýza, ktorú má Biztweet k dispozícii prezrádza, že sa v súčasnosti počet start-upov na Slovensku pohybuje medzi konzervatívnym odhadom 184 start-upov až po optimistický odhad 425 start-upov. Celkový vplyv start-upového podnikania na slovenskú ekonomiku je teda zanedbateľný.

Čítajte o start-upoch:

Kučera: Alza medzi startupmi rozdelila 200 miliónov korún

Vláda podporí startupy. Chystá dotácie pre nové projekty

Start-upy priamo vytvárajú iba zhruba 900 až 2100 pracovných miest a na hrubom domácom produkte majú len 0,02-percentný podiel.

Medzi najčastejšie skoloňované problémy start-upov pri spúšťaní podnikania patrí zlý prístup ku kapitálu. Analýza však objem dostupných prostriedkov rizikového kapitálu označuje za dostatočný.

Čítajte aj:

Kaliňákove sociálne podniky zamrzli. Ani po roku sa nerozbehli

Štát hltá koľko vládze. Vie však čo s verejnými peniazmi?

“Opatrenia vlády by sa mali sústrediť najmä na nefinančný rámec podpory inovatívneho podnikania. Nevyužitý potenciál pre rozvoj podnikateľského ducha mladých talentov – a tým aj pre rozvoj inovačného potenciálu slovenskej ekonomiky – predstavuje najmä nedostatočná snaha o systematické prepájanie akademického výskumu s praktickými potrebami súkromného sektora,” tvrdí analýza.

V rámci podpory podnikania by podľa Republikovej únie zamestnávateľov malo byť hlavné ťažisko opatrení verejného sektora ostať v segmente malých a stredných podnikov, ktoré sú tradičnou chrbticou slovenskej ekonomiky. Malé a stredné podniky predstavujú 99,9 percenta všetkých podnikov na Slovensku, pričom vytvárajú 70,7 percenta všetkých pracovných miest a 61,2 percenta pridanej hodnoty v ekonomike.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope