Vincko na prechádzke. Koho pustil Harabin na slobodu?

Senát Štefana Harabina traumatizuje justíciu neustálymi zásahmi do výkonu práva vo významných prípadoch. Naposledy dostal na slobodu pre verejnosť menej známeho Ivana Cuppera alias Vincka. Muž z podsvetia však svojimi minulými skutkami vzbudzuje strach.

Senát, ktorému Harabin šéfuje zrušil verdikt Špecializovaného trestného súdu z apríla 2017 a vyhlásil ho za nezákonný. Po uplynutí päťročnej väzby sa tak v septembri na slobodu dostal Ivan Cupper.

Jeden z hlavných predstaviteľov takzvanej skupiny sýkorovcov paradoxne na slobodu nechcel. Súd totiž jeho prepustenie podmieňoval kontrolou pohybu elektronickým náramkom.

Súd jeho námietky nevypočul a prepustil ho do domáceho väzenia. Je v ňom stále navzdory tomu, že sa z vymedzeného priestoru opakovane vzdialil.

Harabinov senát sa zrušením verdiktu doživotia pre Cuppera postaral o nepokojný spánok pre niekoľkých svedkov, či policajných úradníkov. Za vraždu dvakrát neprávoplatne odsúdený člen podsvetia s prezývkou Vincko bol zapletený v niekoľkých kľúčových mafiánskych vraždách.

9.mája 1998 nástražný výbušný systém popravil Eduarda Diniča, ktorý akurát odchádzal z bratislavských Zlatých pieskov. Explózia bola tak silná, že vyhĺbila pod roztrhaným telom Diniča niekoľkometrový kráter.

Vraždu podľa verzie vyšetrovateľov nariadil Róbert Lališ, ktorý sa tak snažil vysporiadať s konkurenciou. Vykonávateľom mal byť známy nájomný vrah Jozef Roháč. Cupper mal byť v prípade sprostredkovateľom informácií medzi objednávateľom a vykonávateľom. Aktuálne prepustený násilník mal byť kľúčovou postavou taktiež popravy Róberta Diniča, ktorý bol zastrelený na Dlhých dieloch necelý polrok po svojom bratovi.

Čítajte aj:

Dušan Borženský: Zdvihnutý varovný prst z Holubovej éry

Bývalý český boxer chce od Slovenska miliardy korún

Piťovci 2: nezodpovedané otázky západoslovenskej mafie

Lališ s Cupperom mali stáť taktiež za vraždou Romana Deáka. Známeho podnikateľa, ktorý sa rád objavoval v šoubiznise, zastrelili v bratislavskej Dúbravke v októbri 1999, keď prichádzal k svojmu luxusnému Mercedesu. O poprave svedčí 19 rán zo samopalu a pištolí.

Podobný motív – likvidáciu konkurencie mala aj ďalšia sýkorovská vražda z mája 1999, kedy bol v Pezinku zavraždený Ukrajinec Daler Hlavačka.

K čistkám v bratislavskom podsvetí patrí aj ďalšia vražda organizovaná ľuďmi okolo Cuppera – zastrelenie Alojza Házyho z leta 1998. Házy patril ku skupine Mikuláša Černáka, no osudným sa mu stalo rozhodnutie pridať sa k diničovcom, ktorí sýkorovcom konkurovali.

Ivan Cupper mal byť priamo pri výkone vraždy Miloša Piliara. V roku 1998 si jeho vraždu objednal Mikuláš Černák, ktorý Piliara podozrieval, že bude svedčiť proti jeho skupine. Cupper s kumpánom vylákal Piliara na chatu v Senci. Tam ho za pomoci alkoholu a opiátov omámili, zabalili do koberca a zahrabali do zeme. Telo bolo nájdené až v roku 2013.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb