Politický punk s celospoločenským dopadom. Nemecká legenda Die Toten Hosen

Briti mali Sex Pistols, východ Európy Die Toten Hosen. Nemecký politický punk bol venovaný východnej Európe.

Nemecká punková skupina Die Toten Hosen vznikla v Düsseldorfe v roku 1982 z dvoch kapiel, ZK a KFC.

Vo svojich začiatkoch sa stali známi výtržnickými kúskami podľa vzoru anglických punkerov. Počas nahrávania ich debutového albumu kapelu opustil gitarista Walter November. Album Opel-Gang vyšiel v máji v roku 1983 a patrí k pilierom nemeckej punkovej scény. V tom istom roku vyšiel singel Eisgekühlter Bommerlunder, pre ktorý kapela natočila klip v bavorskom kostole, ktorý museli po nahrávaní nanovo vysvätiť.

Nasledujúci album Unter falscher Flagge vyšiel v októbri 1984. O rok neskôr v kapele prepukla ponorková nemoc čoho dôkazom je EP s príznačným názvom The Battle of the Bands. Kapelu opustil bubeník Trini Trimpop, ktorého nahradil Wolfgang Rohde. V Británii uspel album Never Mind The Hosen Here´s Die Roten Rosen (coververzia nemeckých pop hitov) ktorý vyšiel v roku 1987 pod pseudonymom Die Roten Rosen. V tomto období boli Die Toten Hosen známi vďaka ich koncertovaniu vo východnom bloku Európy. Mali vystupovať aj v bývalom Československu, v Plzni, ale toto vystúpenie sa neuskutočnilo. Nasledujúci album Ein kleines bisschen Horrorschau vyšiel v roku 1988 a je úzko spätý s kultovým filmom Stanleyho Kubricka Mechanický pomaranč.

Začiatkom 90-tych rokov boli Die Toten Hosen vzorom pre celú generáciu. Na platni Learning English Lesson One (coververzia punkových hitov) spolupracovali o. i. s Captainom Sensiblom, Joey Ramonem či Jimmym Purseym.

Medzi ich najlepšie albumy sa zaraďuje Kauf MICH! z roku 1993, v ktorom kritizujú reality show, nacionalizmus či orientálnu turistiku. O rok neskôr, v roku 1994 bola vydaná ich prvá kompilácia naspievaná v angličtine. V januári 1996 bol vydaný album Opium fürs Volk. Je považovaný za ich najlepší.

Pozrite si aj:

Patti Smith: žijúca inšpirácia z rokov kedy mala muzika zmysel

Grateful Dead: hriešnici či anjeli?

Nedocenená legenda The Kinks

Pri tisícom koncerte skupiny Die Toten Hosen v dave zomrelo 16-ročné dievča. Kapelou to otriaslo, zrušili sa všetky naplánované koncerty. O slovo sa kapela prihlásila znovu koncom roku 1998, kedy sa vrátili ku pseudonymu Die Roten Rosen, pod ktorým vydali zbierku kolied Wir warten auf's Christkind (Die Roten Rosen). V roku 1999 kapelu opustil bubeník Wolfgang Rohde, ktorého nahradil Vom Ritchie.

V roku 2005 skupina vydala album Nur zu Besuch, ktorý bol nahraný vo viedenskom divadle. Koncert odvysielala naživo stanica MTV. Tvorba skupiny Die Toten Hosen je označovaná ako politický punk'n'roll. (wikipedia)