Američania požiadali o povolenie troch výskumných vrtov na severovýchode Slovenska

Spoločnosť Alpine Oil & Gas žiada o povolenie ministerstva životného prostredia k trom prieskumným vrtom na severovýchode Slovenska. Banský úrad zatiaľ povolenia nevydal.

Alpine Oil & Gas, ktorá je dcérskou firmou americkej spoločnosti Discovery Global z Texasu sa už roky pokúša o prieskumné vrty na severovýchode Slovenska, ktoré majú podľa jej predpokladov potvrdiť bohaté zásoby ropy a plynu.

Aktuálne žiada úrady životného prostredia o povolenie troch vrtov – v katastroch obcí Poruba, Smilno a Krivá Oľka. Paradoxom je, že o povolenia žiada v dobe, keď podľa vlastných tvrdení s prieskumnými vrtmi začala. Podľa jej výkladu zákona totiž štúdiu vplyvov na životné prostredie nepotrebuje.

Alpine tvrdí, že aktuálna žiadosť o povolenia je len prejavom dobrej vô le spoločnosti. Vraj sa rozhodla akceptovať požiadavky ochranárskeho združenia Vlk. „Alpine sa zaviazala skúmať slovenské zdroje ropy a plynu bezpečným a transparentným spôsobom. Sme veľmi radi, že môžeme prijať tieto hlavné princípy spolupráce ako znamenie nášho záujmu rozvíjať otvorené a produktívne pracovné vzťahy so všetkými komunitami, kde pôsobí naša spoločnosť,” uviedol v tlačovej správe Michael Lewis, generálny riaditeľ Alpine Oil & Gas.

Čítajte aj:

Projekt J&T v centre Prahy poburuje. Chcú zlikvidovať park pri Pařížskej

Slovenská ekológia. V Námestove rozšíria skládku odpadov

Slovenský vodohospodársky podnik je vo veľkej strate. Vraj vinou štátu

Transparentnosť ale firma nepreukázala pri otázkach Biztweetu na metódy prieskumov, či na to, či doterajšie práce preukázali možnosť ťažby plynu a ropy. Neodpovedala.

Celá snaha Američanov je podrobená tvrdej kritike. Firma priznala, že v niektorých oblastiach prieskumné práce spustila. Sama sa teda usvedčuje z toho, že s niektorými prieskumami začala, i keď nemá k dispozícii potrebné povolenia. A to vrátane toho banského.

„Úrad neeviduje žiadosť organizácie Alpine Oil & Gas o povolenie ťažby ropy a zemného plynu v lokalitách na východe Slovenska. V súčasnosti táto organizácia nevykonáva ani žiadne prieskumné práce,“ hovorí pre Biztweet predseda Obvodného banského úradu Košice Ivan Krajník.

 

Biztweet

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb