Bývalý český boxer chce od Slovenska miliardy korún

Najvyšší súd Českej republiky rozhoduje o prežití neznámej firmy z Duckého čias. Tá by mohla Slovensku poškodiť v desiatkach miliónov eur. Kto za ňou stojí?

V Česku stále pokračuje súboj o pohľadávky vo výške minimálne 20 miliónov eur. Tieto peniaze môže z vreciek daňových poplatníkov vytiahnuť majiteľ zmeniek, ktoré počas Mečiarovej vlády podpísal Ján Ducký, bývalý minister priemyslu, hospodárstva a neskoršie riaditeľ Slovenského plynárenského priemyslu (SPP).

Platnosť zmeniek potvrdil Európsky súd pre ľudské práva, keď rozhodol, že spoločnosť Draft - Ova z Českej republiky má stále nárok na vyplatenie kontroverznej pohľadávky.

Český najvyšší súd aktuálne rieši dva súvisiace konania. Ani jedno ešte nebolo uzavreté rozhodnutím. Ak by Draft-Ova ožila, Slováci budú platiť minimálne 20 miliónov. A komu?

Bývalý boxer Radim Masný dlho nevystupoval ako majiteľ záhadných Duckého zmeniek. Prezradili ho až moderné registre a databázy.

Masný si v časoch mafiánskych vojen robil zálusk na Chemapol. Privatizačnú pozíciu vybudovanú mal. Okrem menších podnikov vlastnil taktiež hokejový klub, či významné sociálne zariadenia.

Jeho známosťami boli hlavne poslanci ODS Jiří Honajzr a Petr Čermák, z ČSSD zas spolupracoval s Miroslavom Šloufom, ktorý bol dlho poradcom Miloša Zemana.

Potom prišla jeho politická chyba. O vplyv sa pripravil vstupom do neonacistickej Dělníckej strany, cez ktorú sa mu nepodarilo dostať do českého senátu. Pretrhalo to naviac spojenia s tradičnými stranami, ktoré sa nechceli nechať nachytať na partnerstve s členom českého ekvivalentu Kotlebovcov.

Po strate politického vplyvu prišiel Masný aj o vplyv v biznise. Súdy a veritelia prestali byť trpezliví a krachoval mu jeden podnik za druhým.

Čítajte aj:

Najvyšší súd v Prahe rozhoduje o oživení firmy, ktorá mohla poslať Slovensko do cross-defaultu

Kto získa košický Kosit. Raši pretlačil kontroverznú firmu

O Babišove pekárne sa zaujíma Brusel

Pre Slovensko významná Draft-Ova sa stále súdi o vyplatenie zmenky, ktorú v roku 1998 vystavil neskôr zavraždený Ján Ducký.

Podľa mnohých indícií stáli práve zmenky SPP za objednávkou na Duckého vraždu. Zrejme ako poistka voči jeho eventuálnej výpovedi prišli v januári 1999 štyri výstrely, ktoré ukončili život skorumpovaného politika a manažéra priamo v bráne jeho domu.

Vražda nie je ani po viac ako 15 rokoch objasnená. Slovenskí vyšetrovatelia obvinili z vraždy Duckého nájomného vraha českej a slovenskej mafie – Ukrajinca Olega T. Jeho prípad sa však po odovzdaní ukrajinským orgánom výrazne spomalil a nie je jasné ani to, kde sa obvinený nachádza. Podľa niektorých bezpečnostných expertov však vraždu Oleg T. nevykonal, pretože sa v jej čase preukázateľne nachádzal na inom mieste. Nikdy nikto neobjasnil ani to, kto si vraždu objednal.

Biztweet

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb