Kto získa košický Kosit. Raši pretlačil kontroverznú firmu

Mesto Košice odsúhlasilo predaj 29 percent akcií v spoločnosti Kosit. Ziskovú fimu odovzdala do rúk firme spájanej so Smerom.

Zastupiteľstvo v júni 2017 súhlasilo s predajom skoro tretinového balíka akcií Košíc hlavnému podielníkovi v Kosite – spoločnosti Wood Waste Management Limited. Predaj kritizovala mestská opozícia, niektorí poslanci národnej rady, aj časť nezávislých odborníkov. Kosit je známym operátorom odpadov, či ekologických riešení v celom regióne.

Predaj podľa nich nedával zmysel hneď z niekoľkých dôvodov. Firma bola dlhodobo zisková, predaj s vehementnou iniciatívou významného člena Smer-SD realizuje Richard Raši tesne pred jeho plánovaným únikom na stoličku krajského župana, Košice predajom stratia kontrolu nad cenotvorbou a mesto de facto peniaze za Kosit nepotrebuje.

Otázky podľa mnohých vyvoláva aj samotný nový väčšinový majiteľ Kositu. Wood Waste Management Limited registrovaná na Malte je neoficiálne spájaná s českou a slovenskou investičnou firmou Wood & Company. Systém vyplácania dividend, teda to, kde a aké vysoké zisky z Kositu sú vyplácané cez maltskú firmu však zistiť nemožno. Charakter daňového raja naviac umožňuje značnú daňovú variabilitu hospodárenia firmy.

Raši pri presadzovaní predaja mestského podielu prišiel aj s prekvapivým a zvláštnym tvrdením, že v prípade neschválenia predaja mestského podielu stúpnu čiastky faktúr za odvoz odpadu. Hoci nevedno o čo jeho tvrdenie opiera, zvláštny je aj spoľah na záruku doterajších cien zo strany Wood Waste Management Limited.

Pripomeňme, že firma stojí taktiež za známou farmaceutickou továrňou v Hlohovci. V roku 2013 po šokujúcom odchode zahraničného investora došlo v preslávenej liekovej výrobe k prepúšťaniu. Firmu vtedy získal za výhodných podmienok práve firma spojená s Wood Waste Management Limited.

Firma sľubovala vývoj nových liekov, ktoré nahradia ochranné známky, ktoré z podniku ukradla Zentiva a zachovanie zamestnanosti. Napriek tomu Hlohovec prepustil takmer všetkých pracovníkov, dnes obchoduje len s licenciami na výrobu liekov a z šesťmiulionového plusu v roku 2013 sa firma dostala podľa posledných údajov do straty.

Čítajte aj:

O Babišove pekárne sa zaujíma Brusel

Babiša dohnalo Čapí hnízdo. Polícia žiada zbavenie imunity

Polícia obnovila vyšetrovanie kauzy CT

Pri pohľade na obchody, ktoré Richard Raši vo vedení mesta urobil, naviac vzniká ďalšia nepríjemná otázka. Firmy, ktoré sú partnermi Košíc často fungujú v partnerskom vzťahu aj v iných transakciách s predstaviteľmi Smer-SD.

Počas dekády, kedy sedel na premiérskej stoličke Robert Fico firma Wood Waste a na ňu naviazané spoločnosti radili pri diaľničných a železničných PPP projektoch, Jadrovej vyraďovacej spoločnosti, predaji podielu v SPP českému miliardárovi Danielovi Křetínskému, či pri spätnom odkupe Transpetrolu. Ficova vláda nechala firme spravovať aj Slovenský rastový kapitálový fond, ktorý rozdeľoval fondy Európskej únie.

Za firmou viditeľne stoja podnikatelia Ľubomír Šoltýs, Vladimír Jaroš a Jan Sýkora. Slovenskej Wood & Company, ktorú riadi Šoltýs sa tržby vlani prepadli o 40 percent na asi 2 milióny eur. Česká odnož takisto neohúrila. Zaoberá sa hlavne obchodovaním a poradenstvom na menších burzách. Funguje aj ako fond, teda kolektívnym investovaním na burze ale aj v biznise skúša zvýšiť hodnoty podielov akcionárov.

Spoločnosť KOSIT a.s. vlastní 1 spaľovňu, 10 dcérskych spoločností, zamestnáva 545 pracovníkov a svoje služby poskytuje pre 300 tisíc obyvateľov a 500 podnikateľských subjektov na území Slovenska.

 

Biztweet

 

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb