Mária Machová: Úradníčka, ktorá sa prepracovala do politických trafík

Bývalá ministerka privatizácie Mária Machová roky rozhoduje o štátnom aj straníckom biznise. Stále riadi kľúčové úrady.

Mária Machová je dodnes spájaná s kontroverziami vlády Mikuláša Dzurindu. Napriek tomu strieda jeden vrcholový úradnícky post za druhým.

Machová začínala svoju kariéru ako vysokoškolská učiteľka. V roku 1994 však ekonómku zaujala možnosť dostať sa k zaujímavejším peniazom než aké sú v školstve.

Divoké deväťdesiatky priniesli niekoľko dravých podnikateľov, ktorí sa legálne i na hranici zákona, alebo dokonca za ňou pokúšali dostať k rýchlemu zárobku. Či už v privatizácii, alebo podielovým lákaním peňazí od menších investorov vtedy bodovali aj známe Harvardské fondy.

Jedným z kľúčových spolumajiteľov podvodných fondov bol aj Juraj Široký. Podnik, ktorý napokon po krachu pripravil o peniaze tisíce ľudí a priviedol ku krachu niekoľko bývalých štátnych podnikov sa skladal z niekoľkých pridružených firiem. Do jednej z nich - Harvard Capital & Consulting nastúpila ako riaditeľka Mária Machová. Jej šéfom bol predseda predstavenstva Juraj Široký. Pre veľkopodnikateľa časom pracovala aj v ďalších firmách.

Široký, ktorého meno v tých časoch ešte nebolo tak pošramotené ako dnes, podporoval pred voľbami 1998 Stranu občianskeho porozumenia budúceho prezidenta Rudolfa Schustera. Zrejme preto bola Machová po porážke Vladimíra Mečiara nominantkou strany na ministerku privatizácie. Počas tohto obdobia došlo k privatizácii niekoľkých významných štátnych podnikov. Aj tieto časy zanechali na Dzurindovom vládnutí nezmazateľnú škvrnu, ktorá ho pripravila o budúcnosť vo vrcholovej politike.

Čítajte aj:

Králi privatizácie: Karol Martinka

Králi privatizácie: Peter Bisák

Králi privatizácie: Štefan Gavorník

O tom, že Mária Machová znamená pre biznis vtedajších vládných strán veľa vypovedá aj jej nasledujúca kariéra. V období druhej Dzurindovej vlády si presadla z ministerskej stoličky na stoličku generálnej riaditeľky Daňového riaditeľstva.

Ak by niekto čakal, že porážka Dzurindu a Ficov nástup v roku 2006 vyženie Machovú z významnejších pozícií, mýli sa. Po zmene vlády pôsobila v Slovenskej sporiteľni, naďalej prednášala na Univerzite Mateja Bela. V roku 2010 sa vrátila na vrcholový úrad v štáte ako šéfka Colného riaditeľstva. V roku 2012 získala ďalšiu významnú funkciu, keď ovládla Finančné riaditeľstvo. V medziobdobí pritom šéfovala aj Daňovému riaditeľstvu v Banskej Bystrici.

O tom, že v štátnej správe plávať vie svedčí aj jej aktuálna pozícia. Hoci ju úrad oficiálne neprezentuje, stále je na výplatnej páske Národného kontrolného úradu, kde sa zaoberá auditom štátnej správy.

 

Biztweet

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb