Štát sa chystá obmedziť podporu pre zelenú energiu

Vláda chystá novelu zákona o podpore obnoviteľných zdrojov. Dotácie majú klesať a firmy budú viac rešpektovať trhový vývoj.

“Ministerstvo hospodárstva plánuje zmenu zákona č. 309/2009 Z.z. (zákon o podpore OZE). Základný dôvod jeho novelizácie je reforma systému podpory elektriny z OZE a vysokoúčinnej kombinovanej výroby elektriny a tepla (KVET),” potvrdzuje Biztweetu hovorca ministerstva hospodárstva Maroš Stano.

Ako ďalej rezort dodáva, zmeny pri podpore výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov energie sa pripravujú v súlade s filozofiou postupného znižovania podpory týmto zdrojom, pričom prioritou je zabezpečiť nákladovú efektívnosť a minimalizovať vplyv na koncové ceny energie.

“Výrobcovia elektriny z podporovaných zdrojov budú viac vystavení trhovému pôsobeniu. Táto zmena si vyžiada aj novelizáciu zákona o energetike,” pokračuje Stano.

Čítajte aj:

Arca v energetike rastie. Na Slovensku patrí v zelenej energii k lídrom

Slovenská janom investuje do britského startupu. Expanduje tiež vo Fínsku

Predajcovia energií podvádzajú. Najvyššie pokuty dostali SPP a ZSE Energie

Ktoré obnoviteľné zdroje stratia z dotácií najviac ešte nie je známe. Dlhodobá kritika prehnanej podpory zo strany štátu však pretrvávala hlavne u slnečnej a veternej energie. Podporu často získavali firmy známych finančníkov a predražovali tým koncové ceny energie.

Štát zároveň pripravuje novú surovinovú politiku, ktorá má určiť napríklad plány ťažby nerastného bohatstva. Ako však rezort prezrádza, ide o beh na dlhšiu trať.

“Dokument je v štádiu prípravy zodpovedajúcej obsahu vydaného Oznámenia,” hovorí Maroš Stano. Surovinová politika sa zaoberá surovinovými zdrojmi vo všeobecnej polohe, nielen energetickými surovinami.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope