Vyšetrovanie Kotlebovcov sa pohlo. Chystajú mediálne vystúpenie

Kauza okolo oprávnenosti existencie hnutia Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko a jej financovania speje k rozuzleniu. Budúci týždeň sa po odmlke vyjadria priamo Kotlebovci.

„K tejto téme plánujeme v priebehu budúceho týždňa tlačovú konferenciu, kde ozrejmíme súčasný stav vecí. Presný čas konania tlačovej konferencie však zatiaľ nemáme stanovený. Zatiaľ môžem prezradiť len toľko, že veci sa pohli a intenzívne na tomto prípade pracujeme,“ povedal pre Biztweet podpredseda ĽS Naše Slovensko Milan Uhrík.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár dal koncom mája na Najvyšší súd podnet na rozpustenie ĽSNS Mariana Kotlebu. Príčinou sú viaceré znaky strany, ktoré smerujú k podozreniu, že hnutie šíri nenávistné myšlienky, nezlučujúce sa s ľudskými právami a slovenskou ústavou.

Čítajte aj:

Kotleba čaká na list z prokuratúry. Pripravuje alternatívy

Kotlebovci ako ochranári? Navrhujú zákon proti ťažiarom

Kotleba neuspel s trestným oznámením na Post Bellum

Strane hrozí, že dopadne rovnako ako jej predchodca – neonacistická Slovenská pospolitosť, ktorá bola rozpustená. Prokuratúra jednala na základe zhruba 170 podnetov občanov. Vec je citlivá okrem iného aj hroziacim prepadnutím nemalého majetku, ktorý strana získala ako príspevok štátu za hlasy voličov.

Vec sa pre Kotlebovcov zhoršila v júni, keď sa k podozreniam pridal podnet, nasvedčujúci, že strana čerpá finančné prostriedky priamo zo strany predstaviteľov Ruskej federácie. Podľa zákona strana nesmie prijímať priame dary od zahraničných vlád.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope