Beck: Šialený skladateľ plný vtipu

Skladateľský génius a multižánrová ikona Beck patrí k interpretom, na ktorých si nájdete čas za každých okolností.

Beck, celým menom Beck David Campbell, pochádza z Los Angeles, súčasné meno Beck Hansen prevzal po matke. Ako malý jazdil navštevovať prarodičov do Európy, kde bol ovplyvňovaný aj inou kultúrou. Jeho hudba je potom zmesou všetkých štýlov, charakterizuje ju ako alternatívny pop s prvkami popu, folku, psychedélie, hip hopu, country, blues, R & B, funku, indie rocku, noise rocku, experimental rocku, jazzu, lounge a Brazilian music.

V roku 1998 nahral prvú nahrávku so zmesou folku a poézie z ulice. Pri svojom pobyte v New Yorku ho ovplyvnil aj punk v tamojších kluboch. Po návrate späť do L. A. dostal ponuku od istého labelu na spoluprácu s producentom Karlom Stephenson a spoločne natočili veľký hit Looser.

Ten vyšiel v roku 1994 na malej značke a stal sa hitom na nezávislých rádiách v L. A. Ešte ten rok vyšlo prvé album Mellow Gold (1994) a singel Looser sa dostal aj do veľkej distribúcie a okamžite obsadil popredné miesta hitparád, album ho vzápätí nasledovalo.

V rovnakom roku vyšla tiež druhá nezávislá nahrávka Stereopathetic Soul Manure a One Foot in the Grave, ktorá obsahovala staršie Beckove materiály. Na druhom "veľkom" albume sa ako producenti objavili The Dust Brothers. Odelay vyšiel v júni 1996 a ihneď začalo žať úspechy v hitparádach, predalo sa ho cez 2 milióny kópií.

Pozrite si aj:

Kráľ rokenrolu Elvis: legenda opradená konšpiráciami

Kráľovna soulu Aretha Franklin

The Beach Boys: muzikálna rodinka a tvrdý biznis

Nasledovalo Mutations (1998), jemné štýlové album s nádychom folku, ďalšia doska Midnite Vultures (1999) je variáciou funku a R&B a vyhrala Grammy - Best Alternative Music Performance v roku 2000.

Sea Change (2002) bola ďalšia folkovějšia doska a Beck jej venoval zvláštne promo pri svojich koncertoch. Nechal kapelu večerať priamo na pódiu a sám potom hral na gitaru a spieval.

V roku 2005 vychádza album Guera opäť v spolupráci s Dust Brothers a na konci roka potom jeho remixová podoba Guerolito. Beck je však aktívny naďalej a všetci sa tešíme čo ďalšie bláznivé vymyslí.

 

Biztweet