Peter Cmorej: Ľudí určite zaujme reforma, ktorá im necháva viac peňazí

Odvodový bonus patrí dlhodobo medzi hlavné reformy SaS. Na jeho zavedení sme pracovali s koaličnými partnermi už počas vlády Ivety Radičovej. Zavedenie je však možné iba z vládnej pozície. Člen SaS a expert na Odvodový bonus Peter Cmorej v rozhovore pre Biztweet.

Biztweet: SaS predstavila odvodový bonus ako jeden z kľúčových predvolebných motívov pre budúce parlamentné voľby. Myslíte, že ľudí zaujme?

Peter Cmorej: Ľudí určite zaujme reforma, ktorá im necháva viac peňazí v peňaženkách a výrazne zjednodušuje celý systém. Dnes je v daňovom a odvodovom procese chaos, ľudia nevedia, za čo vlastne platia, komu a koľko. A najdôležitejšie, Odvodovým bonusom znižujeme odvody a podporujeme mladé rodiny, čo je pre voličov určite dôležitá téma.

Biztweet: Ako chcete mechanizmus odvodového bonusu a jeho výhodnosť prezentovať voličom Smeru?

Peter Cmorej: Veríme, že viac peňazí pre ľudí a nie ako stimuly vyvoleným presvedčí aj voličov Smeru.

Biztweet: Podľa posledných výpočtov vašej strany by bol odvodový bonus rozpočtovo neutrálny. Kto ďalší mechanizmus prepočítal a čo na to hovorí ministerstvo financií?

Peter Cmorej: Svoje prepočty by mal ešte zverejniť INESS. Rozpočtová neutrálnosť nie je nevyhnutnou podmienkou zavedenia reformy, podstatné sú prínosy: Odvodový bonus prinesie viac peňazí bežným ľuďom a ešte viac naštartuje ekonomiku napríklad odstránením bariéry medzi pracovaním a nepracovaním. Ale áno, systém sme sa snažili nastaviť tak, aby bol rozpočtovo neutrálny.

Biztweet: Bavili ste sa o možnej politickej podpore odvodového bonusu s ostatnými poilitickými stranami?

Peter Cmorej: Odvodový bonus patrí dlhodobo medzi hlavné reformy SaS. Na jeho zavedení sme pracovali s koaličnými partnermi už počas vlády Ivety Radičovej. Odvodový bonus je zdravá úvaha založená na sedliackom rozume a spravodlivom rozdelení peňazí, veríme preto, že toto presvedčí aj ostatné strany.

Biztweet: Kedy by ste ho radi pretavili do návrhu zákona?

Peter Cmorej: Odvodový bonus je taká veľká a náročná reforma, že ju, žiaľ, nevieme zaviesť z opozičných lavíc. Iba v prvej fáze je potrebné novelizovať viac ako 100 zákonov. Začneme na nej pracovať hneď, ako sa dostaneme do vlády.

Biztweet: Strana vás predstavila ko odborníka na odvodový bonus. Niekedy to však z úst Richarda Sulíka vyznieva akoby ste naskočil zo striedačky na miesto Jozefa Mihála. Ako to vnímate sám?

Peter Cmorej: Jozef Mihál je veľká kapacita a som rád, že som s nim mohol v SaS spolupracovať. Môj záber je užší ako jeho a určite ho nemôžem plnohodnotne nahradiť. Fanúšikom Odvodového bonusu som už od jeho prvej verzie z roku 2004. Mojou hlavnou témou, aj počas pôsobenia Jozefa Mihála v SaS, bol dôchodkový systém, najmä II. pilier.

Čítajte aj:

Michal Truban: Miroslava Beblavého a jeho skupinu považujeme za našich spojencov

Miroslav Beblavý: Máme ambíciu vymeniť SMER

Viliam Novotný: Rezort zdravotníctva je pred kolapsom

Biztweet: Akým ďalším oblastiam sa venujete a aké máte v strane ambície?

Peter Cmorej: Mojou hlavnou témou je dôchodkový systém. Aj keď to na prvý pohľad nevidieť, s dôchodkami veľmi úzko súvisí aj Odvodový bonus a ochrana spotrebiteľov vo finančnom sektore a s tým súvisiace regulácie, čo sú moje ďalšie témy. Sem tam niečím prispejem aj v oblasti e-governmentu. Mojou ambíciou je aktívne pracovať na presadení týchto reforiem.

Biztweet: SaS podľa kritikov opúšťa reformné a ekonomické témy a prechádza ku geopolitickej agende, vnímate to tak aj vy?

Peter Cmorej: Vôbec nie. Gro našich tém sú reformy skoro vo všetkých oblastiach života, ekonomika hrá prím.

Biztweet: Myslíte, že nájdete dosť partnerov pre prípadné presadzovanie programu vo vláde, prípadne dokážete jednať o vzájomnej podpore u kľúčových vecí ako odvodový bonus aj so Smerom?

Peter Cmorej: Už teraz, pred župnými voľbami dokazujeme, že SaS je schopná dohody a vie spájať. Predstava vlády s inými stranami je preto podľa mňa reálna. Dlhodobo vylučujeme spoluprácu len so Smerom-SD a Kotleba - Naše Slovensko.

 

 

Biztweet

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb