Česko podporí presun európskej liekovej agentúry na Slovensko

Česi podporia Slovákov v kandidatúre na zisk liekovej agentúry. Budú očakávať revanš pri bankovej agentúre.

Česká republika chce po Brexite získať sídlo Európskej bankovej agentúry EBA. Vyjednáva o vzájomnej podpore kandidatúry aj so Slovenskom, ktoré chce bojovať o liekovú agentúru EMA.

Samozrejme prebiehajú rokovania o vzájomnej podpore, ale určite nejde o tému na verejnú diskusiu," naznačil v rozhovore pre Biztweet český vládny splnomocnenec pre vesmírnu agentúru GSA a pre presídlenie Európskej bankovej agentúry do Česka Karel Dobeš.

V EMA pracuje priblžne 900 ľudí. Najsilnejšími konkurentnmi Bratislavy sú v boji o agentúru hlavne Španielsko, Dánsko, Írsko a Taliansko. Ročný rozpočet inštitúcie je asi 360 miliónov eur.

Čítajte aj:

Kauza hrozí zablokovaním peňazí pre Grécko. Prekážkou je privatizačný škandál

Na Slovensku je práca najdrahšia vo V4. A bude len horšie

Európska banková agentúra je zas pre Čechov lukratívna z politického hľadiska, keďže ide o veľmi prestížnu inštitúciu. „Záujem o EBA je veľký, aj keď o agentúru EMA je záujem väčší,“ hovorí Dobeš.

Okrem malých krajín, ktoré ešte nehostia žiadnu európsku inštitúciu patria medzi silných záujemcov aj veľké štáty pre ktoré ide o strategické pozície v rámci vyjednávaní nových pravidiel Európskej únie.

 

Biz

Zaregistrujte sa a získajte exkluzívne info z Biztweetu. Ak ho chcete iba podporiť, posilnite nezávislú žurnalistiku na účte IBAN CZ8920100000002100602454. Ďakujeme