Vrtieť psom v Česku. Za stranami stoja mediálni mágovia

Voľby v Česku sa rýchlo blížia a politické strany nechcú nič podceniť. Tamojšie strany si najali poradcov Fica, Sulíka, či Kisku.

Tak ako pri každých voľbách, aj aktuálne v Česku zo všetkých médií začínajú ,, útočiť" heslá či spoty jednotlivých politických strán. Na priamu otázku, s kým konkrétne alebo s akou agentúrou pri tvorbe svojich marketingových kampaní spolupracovali, sa však k odpovedi tlačoví hovorcovia jednotlivých strán moc nemajú.

Stručná odpoveď sa dostavila iba od KSČM. Tá spolupracuje so spoločnosťou FUTURA, a.s., ktorá prevádzkuje e-shop s propagačnými predmetmi so všeobecne známym logom čerešní, okrem toho ponúka tiež predplatné ľavicového denníka-Haló noviny. S kým ďalším spolupracovali pri tvorbe svojej súčasnej kampane ale neprezradili.
 
Informácie o externých marketingových spolupracovníkoch však nie sú nedostupné. Jedna z ďalších politických strán, ktorá vložila nielen úsilie, ale hlavne nemalé množstvo financií do predvolebnej kampane je hnutie ANO. Výpomoc profesionálov sa im vyplatila a už predchádzajúce roky im priniesla značný úspech, kedy sa dá sa povedať, neznáma strana vyšplhala na popredné pozície vo voľbách.

Konkrétne v spojení s hnutím ANO je potrebné spomenúť marketéra Marka Prchala z tímu Petra Topinku. Už preslávený výrok Ano, bude líp pochádza práve z rúk tohto tímu. Prchal sa zameriava predovšetkým na facebook a ostatné sociálne siete. Tu prispieva a komentuje. Sám totiž prezradil, že sám Andrej Babiš príspevky nepíše.
 
Prchalova spolupráca s ANO nie je tá jediná v oblasti politiky. Služby jeho tímu využila v roku 2010 aj vtedy nová strana TOP 09 s predsedom Miroslavom Kalouskom, ďalej tiež Karel Schwarzenberg pri prezidentskej kampani.

Okrem Prchala teraz s ANO spolupracuje tiež ďalší člen tímu - Marek Hanč, ktorý predtým spolupracoval s Pavlom Bémem či Bohuslavom Svobodom.

Nemožno nespomenúť ďalšiu výraznú osobu, ktorá Babišovi povedala na návrh spolupráce áno. Je to Alex Braun, v minulosti vypomáhajúci v kampaniach pre Hillary Clintonovú či Tonyho Blaira. Výrazný úspech dosiahol aj s ČSSD, a to v roku 2006, keď strana vo voľbách zvíťazila.

Čítajte aj:

Babišova kampaň: Na Slovensku sa rozhovoril o programe a vízii

Pád českej vlády: Sobotku aj Babiša možno pochopiť

Babiš a Fico. Utajovaný prienik oligarchu

Podľa vlastných slov je v ,, ANO tíme "iba okrajovo zapojená tiež Anna Matušková (teraz Anna Shavita). Skúsenosti má okrem iného aj so slovenskou stranou Sloboda a solidarita.
 
Hoci počet marketingových profesionálov nie je pri tvorbe kampane obmedzený, rozpočet kampane áno. V súvislosti s týmto obmedzením sa rieši plagát zobrazujúci Andreja Babiša, ktorý reaguje na vládnu krízu. Inzerát s prelepenými ústami oligarchu vyvolal okrem emócií aj otázku, či tento plagát do kampane alebo nie. Odpoveď zatiaľ nie je jasná. Avšak jasné je to, že predvolebná kampaň nesmie presiahnuť sumu 90 miliónov korún.

Finančný limit kampaní je samozrejme zhodný pre všetky strany vo voľbách. Sociálni demokrati pôvodne stavili na marketéra Jiřího Chvojku, plány sa však zmenili a to vďaka odlišnej predstave o volebnej kampani zo strany nového lídra Lubomíra Zaorálka. Ten zvolil lídra kampane, ktorým sa stal Robert Zanoni. Úspech zožal skôr aj za hranicami, a to v kampaniach pre Roberta Fica.

Marketingovú podporu priamo zo Slovenska našlo ODS. Expert Adam Znášik dopomohol Andrejovi Kiskovi spoločne s agentúrou Komplot k víťazstvu v prezidentskej voľbe.

Zaujímavým menom spojeným s volebnými kampaňami je zaiste aj Filip Renč, ktorý nakrútil predvolebné klip pre koalíciu Starostov a ľudovcov.

 

Barbora Netopilová

Zaregistrujte sa a získajte exkluzívne info z Biztweetu. Ak ho chcete iba podporiť, posilnite nezávislú žurnalistiku na účte IBAN CZ8920100000002100602454. Ďakujeme