Slovenský vodohospodársky podnik je vo veľkej strate. Vraj vinou štátu

Slovenský vodohospodársky podnik skončil vo veľkej strate. Vymenil vedenie a kritizuje malú podporu z rozpočtu.

Štátny podnik zriadený ministerstvom životného prostredia minulý rok zvýšil účtovnú stratu o takmer 80 percent na 8 miliónov eur.

„Nárast odpisov medziročne stúpol o 5,2 milióna eur z dôvodu rozsiahleho investičného programu a nákupu ťažkej techniky z roku 2015, kedy bol investičný program realizovaný v objeme 83,3 mil. eur. Nárast mzdových nákladov medziročne o 3,3 milióna eur v zmysle Kolektívnej zmluvy na rok 2016 bola od 1.1.2016 zvýšená tarifná mzda každému zamestnancovi o 50 eur za mesiac,“ vysvetľuje Biztweetu hlavné negatívne dopady hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Pavel Machava.

Ako dodáva, svoje spravilo aj zaúčtovanie odloženej dane v sume 4 miliónov eur a neochota financovania štátnych záväzkov. „SVP realizuje aj služby vo verejnom záujme. Tie sú uhrádzané zo strany štátu. Ako bolo spomínané vyššie, výška príspevku zo strany štátu na neregulované platby v posledných rokoch nedosahuje požadovanú úroveň,“ kritizuje Machava.

Čítajte aj:

Vodohospodársky podnik po roku ustupuje odporu zamestnancov. Devín neprenajme

FMC ovládla slovenskú a českú Nufarm

Potravinári zníženie DPH nepocítili. Chceli by znížiť odvodové zaťaženie

Štát sľuboval na rok 2015 príspevok vo výške 29,4 milióna eur, uhradil pritom iba 74 percent. Minulý rok sa situácia zhoršila, keď štát zo sľubovaných 30,3 milióna preplatil iba desať percent.

Ako podnik podčiarkol, stará sa o protipovodňovú ochranu, kde je financovanie štátu kľúčové. Okrem toho plní dôležité úlohy pri zabezpečovaní medzinárodní plavebnej dráhy, či pri starostlivosti o dôležité vodné diela. Na personálne a štrukturálne zmeny v podniku zatiaľ nebol čas. Nové vedenie riadi podnik od júna minulého roka.

 

Biztweet

Zaregistrujte sa a získajte exkluzívne info z Biztweetu. Ak ho chcete iba podporiť, posilnite nezávislú žurnalistiku na účte IBAN CZ8920100000002100602454. Ďakujeme