Michal Truban: Miroslava Beblavého a jeho skupinu považujeme za našich spojencov

Neviem čo sa hovorilo v kaviarni, až toľko do nej nechodím. Parlamentná politika je zaseknutá. Opakujú postupy ktoré nefungujú a nikam nevedú, preto nás úplne netrápi, že v opozičných laviciach nesedíme. Miroslava Beblavého a jeho skupinu považujeme za našich spojencov. Jeden z lídrov hnutia Progresívne Slovensko Michal Truban v rozhovore pre Biztweet.

Biztweet: Nedávno ste oznámili vstup Progresívneho Slovenska do politiky, prečo práve teraz?

Michal Truban: Slovensko je krajina, ktorá má na viac. Vidíme, že terajšia politika nie je schopná krajinou pohnúť vopred. Mesiace sme rozmýšlali, či vôbec a ako k tomu dokážeme prispieť my. Najviac nás presvečilo to, že sme stretli a dali dokopy širokú skupinu ľudí, ktorí zmyšlajú podobne a ideme si to odmakať.

Biztweet: O tom, že do politiky hnutie vstúpi sa hovorilo snáď v každej a nielen "bratislavskej kaviarni" už mesiace, prečo ste tak dlho vyčkávali a nepriznali farbu hneď na začiatku?

Michal Truban: Neviem čo sa hovorilo v kaviarni, až toľko do nej nechodím :). Nevyčkávali sme. Chceme veci robiť poriadne, preto sme sa do toho nechceli vrhnúť tradičným spôsobom. Urobiť billboardy a najať agentúru a bude. Dali sme dokopy nezávislé financovanie, základ tímu, pracujeme na vízii, ktorú predstavíme v septembri a už teraz existuje široká skupina dobrovoľníkov, ktorá nám chce pomôcť a je základom širšieho hnutia.

Biztweet: Dlho ste sa venovali sérii prednášok a konferencií v Česku a na Slovensku. Koľko ich celkovo bolo a aké témy ste na nich rozoberali?

Michal Truban: Boli to desiatky stretnutí jednak v rámci Progresívneho Slovenska ale aj mojich osobných, podnikateľských alebo s knihou .Support.

Biztweet: Kto stretnutia navštevoval?

Michal Truban: Spektrum návštevníkov bolo široké. Boli tam mladí, ale aj starí a z rôznych povolaní. (podnikatelia, študenti, právnici, úradníci atd..)

Biztweet: Myslíte, že to bude aj vaša politická cieľovka? Koho ďalšieho by ste radi získali?

Michal Truban: PS je projekt, ktorý nie je zameraný na jedinú skupinu ľudí. Už dnes vidíme, že oslovujeme široké skupiny ľudí. Odráža sa to aj v tom, že ani medzi “našimi tvárami” nenájdete len ľudí jednej oblasti. Rovnako na naše stretnutie pre najaktívnejších dobrovoľníkov prišli starší-mladší, intelektuáli, pankeri, študenti, učitelia,... Z našej rôznorodosti sa tešíme a myslíme, že to bude silnou stránkou nášho hnutia.

Biztweet: Po náboroch zaujímavých ľudí z biznisu prišiel útlm získavania nových členov. S kým v súčasnosti vyjednávate?

Michal Truban: Získavanie “tvári” nepovažujem dnes za kľúčové. Oveľa, oveľa, podstatnejšie je, že záujem o PS prejavujú a do jeho práce sa zapájajú ľudia z celého Slovenska. Na našom dobrovoľníckom stretnutí bolo vyše 100 ľudí, v širšej komunite ich máme už okolo 500. Zakladáme štruktúry postupne v každom regióne Slovenska.

Biztweet: Kto bude vo vedení vašeho hnutia?

Michal Truban: Po oficiálnom založení hnutia bude aj podľa zákona prvý snem kde sa demokraticky bude hlasovať. Predpokladám, že tam ale bude väčšina z terajšej správnej rady a chceli by sme tam aj ľudí z našej komunity, dobrovoľníkov a podporovateľov.

Biztweet: Ako mimoparlamentná opozícia budete behom aktuálneho volebného obdobia robiť čo?

Michal Truban: Parlamentná politika je zaseknutá. Opakujú postupy ktoré nefungujú a nikam nevedú, preto nás úplne netrápi, že v opozičných laviciach nesedíme. Dáva nám to priestor sústrediť sa na niečo podstatnejšie - vybudovanie organizácie so silným zastúpením v regiónoch a s dobrým programom, ktorá v roku 2020 bude schopná priniesť zásadnú zmenu.

Čítajte aj:

Miroslav Beblavý: Máme ambíciu vymeniť SMER

Viliam Novotný: Rezort zdravotníctva je pred kolapsom

Ivan Štefunko: Prezidenta určite na nič nelanárim

Biztweet: Dlho sa polemizuje o spolupráci s pánmi Beblavým a Mihálom. Stále jednáte o možnej priamej spolupráci, či dokonca kandidatúre?

Michal Truban: Miroslava Beblavého a jeho skupinu považujeme za našich spojencov. Pracujeme na individuálnych spoločných projektoch. O tom ako sa naša spolupráca vyvinie v dlhšom horizonte sa uvidí v nasledujúci rok.

Biztweet: Často sa hovorí o tom, že ak má niekto poraziť Smer-SD, musí do strany dotiahnuť podporu Andreja Kisku, či Ivety Radičovej. Prezident zvažuje v politike koniec, s bývalou premierkou jednáte?

Michal Truban: Pani expremiérka Radičová s nami komunikuje. Podľa jej osobných, viackrát opakovaných vyjadrení nemá záujem o návrat do politiky. Jej rady a pohľady sú však napriek tomu cenné a prínosné.

Biztweet: Ak by ste mali vyzdvihnúť tri hlavné oblasti, na ktoré sa chce Progresívne Slovensko zamerať, ktoré by to boli? Zmenili sa nejako od prvotnej myšlienky?

Michal Truban: Podľa nás sú veľmi dôležité zdravotníctvo, školstvo a chceme aby sme neupadli do izolácie a preto aj byť súčasťou Európskej únie. Avšak toto všetko sú “technické” veci ktoré teba urobiť rovnako ako aj odstrániť korupciu a priniesť odborníkov na tie správne miesta, no toto celé musí zastrešovať myšlienka toho, že sa to dá. Treba myslieť pozitívne, že nie všetko je zlé a nič tu nefunguje ale veriť, že sa to dá zmeniť a ak sa do toho spolu pustíme tak tu bude lepšie.

Biztweet: Robili ste si prvé prieskumy? Akú popularitu vám prisudzujú a na aké preferencie si časom trúfate?

Michal Truban: Pozitívne čísla vidíme už aj v našich prieskumoch, ale o detailoch by som nerád rozprával. Ak sa sústredíme na budovanie naozaj silného hnutia, ktoré bude autentické a postavené na dobrých základoch, tak to dokážeme. Som o tom presvedčený, treba si to len odmakať.

 

Biztweet

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb