Mýty o migrantoch: znásilňujú naše ženy

Medzi najnebezpečnejšie a najodpudzujúcejšie hoaxy o utečencoch patrí mýtus o náraste počtu znásilnení v krajinách, do ktorých prichádzajú.

Mýtus, ktorý vznikol už pred rokmi a jeho popularita vzrástla najmä v roku 2015 skloňuje hlavne nárast počtu znásilnení vo Švédsku. Medzi štatistikou a utečeneckými vlnami robia infovojenské weby znamienko rovnosti a k šíreniu dopomáhajú taktiež populisti medzi politikmi. V Česku hoax šíril napríklad v živom vysielaní Českej televízie Tomio Okamura, na Slovensku patrí medzi hlavných dezinformátorov Boris Kollár.

Švédsko patrí v počte znásilnenia naozaj ku smutným rekordmanom. Pravdivá je tiež štatistika o nárastu počtu prípadov. Lživé prepojenie s utečencami je však vyvolané typicky - nedopovedaním celého faktu.

Tým je v prípade Švédska najmä spôsob vedenia štatistík. Od roku 2005 je za znásilnenie v krajine považovaná napríklad súlož s mladším pätnástich rokov, pri niektorých zvláštnych okolnostiach niekedy osemnásť rokov. Trebárs na Slovensku ide o zneužitie.

Sériové znásilnenia sexuálnych deviantov sa počítajú jednotlivo, to isté platí u znásilnenia opakovaného. Vo väčšine krajín sa takéto prípady počítajú len raz. Z tohto dôvodu je porovnávanie Švédska s inými krajinami ťažké.

Čítajte aj:

Mýty o migrantoch: zavrieme hranice a vyriešime to

Mýty o migrantoch: utečenci majú veľa peňazí

Mýty o migrantoch: nakazia nás exotickými chorobami

Z prieskumu Agentúry Európskej únie pre základné práva vieme, že percento žien, ktoré sú obeťami fyzického a sexuálneho násilia, sa naprieč krajinami Európskej únie pohybuje medzi 19-52 percentami, kde je istá miera rozdielov spôsobená rôznym spôsobom zberu dát.

Rastúci počet prípadov vo Švédsku je de facto porovnateľný s nárastom počtu prípadov znásilnenia v iných krajín. Na štatistiku sa nutno pozerať cez počet obetí a páchateľov, nie prípadov. Počet obetí a páchateľov rastie vo väčšine krajín, vďaka emancipácii, častejšiemu nahlasovania prípadov a kvalitnejšej práci polície. Platí tiež fakt, že jednoznačnú väčšinu znásilnení vykonávajú páchatelia s občianstvom krajiny, kde k znásilnenia došlo, nie imigranti.

 

Biz

Zaregistrujte sa a získajte exkluzívne info z Biztweetu. Ak ho chcete iba podporiť, posilnite nezávislú žurnalistiku na účte IBAN CZ8920100000002100602454. Ďakujeme